gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ομορφες διαδρομές  στην ευρύτερη περιοχή: "ΖΑΚΥΝΘΟΣ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Ομορφες διαδρομές (2)

Σελίδες επίσημες

Ζάκυνθος - Αλυκές - Γαλάζια Σπηλιά

ΖΑΚΥΝΘΟΣ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Κατευθύνοντας προς την Μπόχαλη σε απόσταση 1 χλμ. ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο Λόφο του Στράνη και στην συνέχεια στο Ακρωτήρι, μια περιοχή γεμάτο πράσινο την οποία επιλέγανε οι άρχοντες του νησιού για να κτίσουν τα εξοχικά τους. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το παλιό εξοχικό του Διονυσίου Σολωμού όπου μαζί με τα άλλα αρχοντικά αποτελούν αρχιτεκτονικοί θησαυροί του παρελθόντος.
  Απέναντι στην θάλασσα βρίσκεται η νησίδα Βόδι η οποία παλαιότερα ενώνονταν με ένα μικρό γεφύρι με την στεριά. Αριστερά βρίσκεται το χωριό Μπόχαλη και το Κάστρο ενώ προχωρώντας ευθεία θα συναντήσουμε το Τσιλιβή, μία από τις ωραιότερες πλαζ της Ζακύνθου με την καταπληκτική μεγάλη αμμουδιά που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Το ακρωτήρι Τοραδίτης προφυλάσσει τον κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους μετατρέποντας έτσι την περιοχή σε ιδανικό μέρος για ηρεμία και γαλήνη. Μετά το Τσιλίβη βρίσκεται ο γραφικός Πλάνος, ιδανική επιλογή για κολύμπι μιας και τα νερά είναι πεντακάθαρα, ρηχά και ασφαλή.
  Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο προς τις Αλυκές συναντάμε δρόμους οι οποίοι καταλήγουν σε μικρές παραλίες και κολπίσκους έτοιμοι να ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό επισκέπτη, Αμπουλα, Παχυάμμος, Δροσιά, Ψαρρού και Αμμουδί. Σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκεται η παραλία Αλικανά όπου στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν θολωτό τάφο και αγγεία μυκηναϊκής περιόδου. Στο ακρωτήριο της Αγ. Κυριακής βρίσκεται η ομώνυμη γραφική παραλία με την ψιλή άμμο και αμέσως μετά οι περίφημες και υπέροχες Αλυκές.
  Η όμορφη εκτεταμένη αμμουδιά και ρηχή θάλασσα την έχουν εντάξη στις καλύτερες του νησιού. Πίσω από τον οικισμό βρίσκονται οι αλυκές αλατιού οι οποίες παλιά αποτελούσαν την οικονομική βάση της περιοχής. Ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο χωριό Ορθονιές. Φεύγοντας και ακολουθώντας τον δρόμο αριστερά συναντάμε τις Κάτω και Ανω Βολίμες οι οποίες φημίζονται για τα υπέροχα υφαντά και κεντήματα. Αμέσως μετά τα τρία Γερακάρια, το Ανω, το Μέσο και το Κάτω Γερακάρι. Σε απόσταση 9 χλμ. βρίσκεται το λιμανάκι του Αγ. Νικολάου από όπου ξεκινούν οι βάρκες για την Γαλάζια Σπηλιά και μάλιστα υπάρχει σύνδεση με Κεφαλλονιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ελατίων


Ζάκυνθος - Μαχαίραδο - Αγιος Λέων - Ναυάγιο

  Μόλις 10 χλμ. δυτικά της πόλης της Ζακύνθου βρίσκεται το Μαχαίραδο, το αμέσως μεγαλύτερο χωριό της Ζακύνθου μετά το Καταστάρι. Εντυπωσιακή η εκκλησία της Αγ. Μαύρας σε ρυθμό απλής βασιλικής ανάμεσα στα κυπαρίσσια ξεχωρίζει από μακριά με το βενετσιάνικο πύργο του κωδωνοστασίου της, για τον οποίο λέγεται ότι ο ήχος από τις καμπάνες του είναι ο πιο μελωδικός στην Ελλάδα. Νοτιοδυτικά και ανεβαίνοντας στο βουνό συναντάμε το χωριό του Αγ. Νικολάου ή Κοιλιώμενο σε υψόμετρο 480 μ. στο οποίο βρίσκεται το εντυπωσιακό καμπαναριό του Αγ. Νικολάου το οποίο χρονολογείται γύρω στα 1893 και τα παραδοσιακά σπίτια από τον 16ο αι. Ανάμεσα στον Κοιλιώμενο και το Λαγοπόδο βρίσκεται ο αποκαλούμενος "Κήπος Των Ορχεοειδών" από τους βοτανολόγους λόγω τον 42 ειδών ορχεοειδών που φυτρώνουν στο νησί.
  Η βλάστηση στην περιοχή είναι πλούσια και μοναδική, στην διαδρομή τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, τα σκίνα, τα πουρνάρια και παρά πολλά φυτά και θάμνοι μας γοητεύουν και μας εντυπωσιάζουν. Αφήνοντας πίσω μας τον Αγ. Νικόλαο και κάνοντας δεξιά κατευθυνόμαστε προς τον Aγ. Λέοντα με την θέα προς την μεριά της θάλασσας να μας μαγεύει. Ένα χιλιόμετρο πριν βρίσκονται τα ορεινά χωριά Λόυχα και Γύρι τα οποία είναι κρυμμένα μέσα στην βλάστηση και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική θυμίζει έντονα χωριά της Μάνης, ίσως γιατί οι πρώτοι κάτοικοι κατάγονταν από την Πελοπόννησο.
  Από το Γύρι ο δρόμος οδηγεί στην ανεξερεύνητη σπηλιά του Χαγιώτη και την Μαύρη Σπηλιά. Φτάνοντας στο χωριό του Αγ. Λέοντα το ομώνυμο εκκλησάκι εντυπωσιακό δείγμα μοναδικής λαϊκής αρχιτεκτονικής με την χρήση του κάτω μέρος ενός ανεμόμυλου σε καμπαναριό. Αριστερά σε απόσταση 3 χλμ. βρίσκεται το Καμπί χτισμένο στον απότομο γκρεμνό της Σχίζας. Στην περιοχή βρίσκεται ένα μυκηναϊκό νεκροταφείο με λαξευτές σπηλιές. Απέναντι στην θάλασσα βρίσκεται το νησί της Φώκιας το οποίο οφείλει το όνομα του στην ομοιότητα του σχήματος του με φώκια.
  Το επόμενο χωριό Μαριές το συναντάμε μετά την Έξω Χώρα το οποίο πήρε το όνομα του από την Μαρία την Μαγδαληνή. Από την κορυφή του Βραχίωνα η θέα που φτάνει μέχρι την Κεφαλονιά είναι εκπληκτική.
  Αμέσως μετά το ομορφότερο σημείο του νησιού το Ναυάγιο με την περίφημη και πασίγνωστη παραλία είναι έτοιμο να σας γοητεύσει. Μοναδικό τοπίο περικυκλωμένο από άσπρες βραχώδες πλαγιές, πράσινο και πλούσια άμμο καταλήγει στα σμαραγδένια νερά του Ιονίου, το πιο ιδανικό μέρος για ρομαντική νυχτερινή διανομή παρά την πολυκοσμία την οποία μπορεί να συναντήσετε. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω βρίσκεται ο γραφικός κλειστός όρμος του Πόρτο Βρώμη από όπου σας συνιστούμε να νοικιάσετε ποδήλατα θαλάσσης και βάρκες για να εξερευνήσετε τις γύρω σπηλιές. Από το μικρό λιμάνι εκτελούνται δρομολόγια για την παραλία στο Ναυάγιο, η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα και ο καπετάνιος κάνει στάσεις σε σπηλιές με βαθυγάλανα νερά και άσπρη άμμος για οποίον επιθυμεί να κολυμπήσει. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε νερό. Πριν το Ναυάγιο υπάρχουν και άλλες ειδυλλιακές παραλίες οι οποίες όμως απαιτούν ιδιωτικό σκάφος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ελατίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ