gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ Λιμάνι ΚΑΛΑΜΑΤΑ" .


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ (Λιμάνι) ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η Καρδαμύλη είναι ένα παραλιακό χωριό που βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη 35Km νότια της Καλαμάτας. Είναι μια μαγευτική περιοχή με ιστορική καταγωγή που διατηρεί το προομηρικό της όνομα και αναφέρεται στον Όμηρο (Ιλιάδα στιχ. 149-153 και 292-528) ως πρώτη από τις "επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις" που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Ο Παυσανίας (Λακωνικά ΙΙΙ 26,7) αναφέρει ότι η Καρδαμύλη, της οποίας μνεία κάνει και ο Όμηρος, απέχει από τη θάλασσα "οκτώ σταδίους", ότι υπήρχε Ιερό του Νηρηέως και ότι εκεί αποβιβάστηκε ο γιός του Αχιλλέα Πύρρος ή Νεοπτόλεμος με το γιό του Νέστωρα Πεισίστρατο και πήγαν στην Σπάρτη για το γάμο του Πύρρου με την Ερμιόνη κόρη του Μενελάου. Η παράδοση μας πληροφορεί ότι στην Καρδαμύλη και μάλιστα στο χώρο που περιγράφει ο Στράβων βρίσκονται οι τάφοι των ημίθεων υιών του Δία και της Λήδας, Κάστορα και Πολυδεύκη (Διόσκουρων), που είναι λαξευμένοι πάνω στη πέτρα.
Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η Καρδαμύλη λειτουργούσε σαν επίνειο της Σπάρτης. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους γνωρίζει μεγάλη ακμή σαν επίνειο του Μυστρά. Πολλοί βυζαντινοί βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Πολλά από τα σημερινά ονόματα έχουν βυζαντινές ρίζες. Η ιστορία της Καρδαμύλης δεν σταματά στα αρχαία χρόνια, ο ρόλος ήταν πολύ σημαντικός και στη νέα Ελληνική Ιστορία. Χώρος ελεύθερος στην Τουρκοκρατία αποτέλεσε χώρο συνάντησης των Επαναστατών. Η Φιλική Εταιρεία έχει ορίσει τη Μάνη ως τόπο οργάνωσης και ορμητηρίου της Επανάστασης. Εδώ συγκεντρώθηκαν όλοι οι πρόκριτοι, οπλαρχηγοί και καπεταναίοι όπου αποφάσισαν και οργάνωσαν την έναρξη της Επανάστασης. Από εδώ ξεκίνησε ο Κολοκοτρώνης, με τα υπόλοιπα παλικάρια στις 22 Μαρτίου για να ελευθερώσουν την Καλαμάτα στις 23.

Το κείμενο παρατίθεται το 2002 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ