gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΜΕΛΙΣΣΟΠΕΤΡΑ Χωριό ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ".


Βιογραφίες (2)

Μουσικοί

Δημήτρης Μητρόπουλος

1896 - 1960
  O Δημήτρης Μητρόπουλος είναι από τους σημαντικώτερους νεώτερους Ελληνες συνθέτες και μαέστρους και κατατάσσεται σαν ένας από τους κορυφαίους μαέστρους του 20ου αιώνα. Οι ερμηνείες που έδωσε άφησαν εποχή.
  Με καταγωγή από το χωριό Μελισσόπετρα Γορτυνίας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1896. Μόνο ερείπια από το πατρικό του σπίτι στην Μελισσόπετρα σώζονται σήμερα. Σπούδασε αρχικά πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
  Ως αρχιμουσικός διηύθυνε την ορχήστρα του Ελληνικού ωδείου (1924-1925), την ορχήστρα του Συλλόγου Συναυλιών (1925-1927) και έως το 1939 την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Εγινε μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης και από το 1949-1957 εργάστηκε ως μόνιμος διευθυντής της Φιλαρμονικής της Ν.Υόρκης. Παράλληλα, διηύθυνε και στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα του κόσμου.
  O Δημήτρης Μητρόπουλος έγραψε εξπρεσιονιστικά και ατονικά, αλλά σταμάτησε τη σύνθεση και αφιερώθηκε στη διεύθυνση ορχήστρας. Εκανε πρόβες με την ορχήστρα χωρίς παρτιτούρα, γιατί ήξερε απ' έξω τις φωνές όλων των οργάνων. Το συνθετικό έργο του Δ. Μητρόπουλου είναι επηρεασμένο από τις σύγχρονες μουσικές τάσεις της εποχής του. Εργα του: "Η ψυχή μου", "Η ελληνική σονάτα", "Τέσσερις Κυθηραϊκοί χοροί", η όπερα "Βεατρίκη", η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά το 1919 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Ο Δ. Μητρόπουλος διακρίθηκε και ως πιανίστας. Πέθανε το 1960 κατά τη διάρκεια μιας πρόβας με την ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ