gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΙΤΥΛΟ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Βιογραφίες (1)

Στρατιωτικοί

Δαβάκης Κωνσταντίνος

ΚΕΧΡΙΑΝΙΚΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
1897 - 1943
  Απόφοιτος της σχολής ευελπίδων και της ανωτάτης σχολής πολέμου Αθηνών και Παρισιού, διακρίθηκε για την ανδρεία του στις μάχες του Σκρα και της Δοϊράνης στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στην Μικρασιατική εκστρατεία.
  Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη το 1937, αλλά το 1940 ανεκλήθη και τοποθετήθηκε διοικητής του μικρού αποσπάσματος της Πίνδου.
  Διακρίθηκε ιδιαίτερα σαν αληθινός ήρωας, πολεμώντας στα βουνά της Πίνδου με αυτοθυσία αντιτάσσοντας 2.000 άνδρες με 4 κανόνια, στα 20 των Ιταλών, στις επιθέσεις της Ιταλικής αεροπορίας και στους 15.000 κοκορόφτερους. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή, μετατρέποντας την άμυνα σε ορμητική επίθεση την πρώτη του Νοέμβρη 1940, πραγματοποιώντας την πρώτη Ελληνική νίκη στο Αλβανικό έδαφος.
  Στις 2 του Νοέμβρη 1940, τραυματίζεται βαριά στο στήθος και μεταφέρεται στα μετόπισθεν.
  Το 1942 συνελήφθη ως όμηρος από τις Ιταλικές αρχές κατοχής. Κατά τη μεταφορά του στην Ιταλία, το πλοίο Τσίτα ντι Τζένοβα τορπιλίσθηκε κοντά στα Αλβανικά παράλια και ο ήρωας πνίγηκε στα νερά της Αδριατικής. Τον έθαψαν στην Αυλώνα.
  Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το αργυρό μετάλλιο της αυτοθυσίας και στην Καλλιθέα Αθηνών, η πλατεία που φιλοξενεί τον ανδριάντα του, έχει το όνομα του δοξασμένου συνταγματάρχη.

Κείμενο: Βαγγέλης Ρουφάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ