gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ Χωριό ΛΑΠΠΑΙΟΙ" .


Βιογραφίες (1)

Μουσικοί

Σταγάκης Μανώλης

ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ (Χωριό) ΛΑΠΠΑΙΟΙ
1913 - 1995
  Γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1913 στην Αρχοντική Ρεθύμνου από γονείς αγρότες και είχε 10 αδέλφια. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και μετά ασχολήθηκε με τη γεωργία. Παράλληλα ασχολούνταν και με τη μουσική παίζοντας λύρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 άρχισε από μόνος του, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και εργαλεία, να φτιάχνει τη δική του λύρα, λόγω του ότι δεν τον συγκινούσαν ιδιαίτερα οι λύρες της εποχής εκείνης. Μετά από αυτή του την ενέργεια άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Έτσι ερχόμενος στην πόλη (Ρέθυμνο) γύρω στο 1945, επαγγελματίας λυράρης πια, ανοίγει το πρώτο οργανοποιείο στην οδό Δημακοπούλου δίπλα στην "Μεγάλη Πόρτα" που λειτούργησε μέχρι το 1995.
  Ήταν από τους πιο ονομαστούς οργανοποιούς στην Κρήτη για πάνω από 50 χρόνια. Στην μετέπειτα πορεία του οργανοποιείου γύρω στο 1970-72 παίρνει την σκυτάλη ο Μιχάλης Σταγάκης, γιος του Εμμανουήλ και δουλεύουν παράλληλα. Ο Μιχάλης Σταγάκης έθεσε με τη σειρά του την δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία της κατασκευής του κατεξοχήν μουσικού οργάνου της Κρήτης.
  Ο Μανώλης Σταγάκης, θεωρείται από τους αναμορφωτές της κρητικής λύρας στην οποία και "έδωσε" αρκετά χαρακτηριστικά του βιολιού και του μαντολίνου, δίνοντας της έτσι μεγαλύτερες μουσικές δυνατότητες. Δυστυχώς το 1995 διεκόπη η συνεχής παραγωγή των περίφημων μουσικών οργάνων των Σταγάκηδων λόγω του απροσδόκητου θανάτου του Μιχάλη Σταγάκη. Όμως μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και τούτο διότι σήμερα ο γιος του Μιχάλη - Μανώλης (όπως και ο παππούς του) - είναι ήδη ένας οργανοποιός τον οποίο έχουν προτιμήσει πολλοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου.
  Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι λυράρηδες της Κρήτης, όπως ο Σκορδαλός, ο Μουντάκης, ο Κλάδος, ο Νίκος ο Ξυλούρης, κ.α., επέλεξαν τα όργανα που κατασκεύαζαν οι Σταγάκηδες. Οι λύρες τους, ακόμα και σήμερα θεωρούνται μεγάλης αξίας και είναι οι πιο ονομαστές στην Κρήτη...

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της cretan-music.gr


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ