gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ Χωριό ΧΑΝΙΑ" .


Βιογραφίες (2)

Μουσικοί

Φαντάκης Μανώλης (Φαντομανώλης)

ΚΑΤΖΙΑΝΑ (Οικισμός) ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ
1877 - 1941
  Ο Μανώλης Φαντάκης (Φαντομανώλης) γεννήθηκε το 1877 στα Κοτσιανά Κισσάμου του νομού Χανίων. Η καταγωγή της οικογενείας του ήταν από τους Κομιτάδες Σφακίων. Από μικρός έδειξε την κλίση του στη μουσική και σε νεαρή ηλικία τον βρίσκουμε να μαθητεύει δίπλα στον κοντοχωριανό του βιολάτορα Ανδρέα Μαριάνο, πατέρα του μεγάλου Γιώργη Μαριάνου. Βέβαια ο μαθητής ξεπέρασε στην τέχνη τον δάσκαλο. Έπαιζε σχεδόν στα πατήματα του Γιώργη Μαριάνου, με ρυθμό και σταθερότητα, λέγεται δέ πώς ήταν καλλίφωνος.Προτιμούσε τα παλιά κισσαμίτικα συρτά και τα απέδιδε πάνω στο βιολί του με μοναδική δεξιοτεχνία. Συνεργάστηκε με μεγάλους λαγουτιέρηδες της εποχής του όπως ο Ανδρέας Κουτσουρέλης, ο Μπερτομανώλης, ο Βαρδής Γιωργακάκης κ.α. Θεωρείται δε από τους πλέον εμφανίσημους μουσικούς της εποχής του, πάντα με γυαλισμένα στιβάνια, τσόχινη φορεσιά, ασημομάχαιρο και καδένα. Με το βιολί του γύρισε όλο τον νομό Χανίων και ακούγεται ότι η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του νομού, όπου λέγεται ότι έπαιξε ακόμα και σε άλλους νομούς, πράγμα δύσκολο και σπάνιο για ένα καλλιτέχνη εκείνης της εποχής.Εκτός όμως από τη δεξιοτεχνία του πάνω στο βιολί, ο Μανώλης Φαντάκης έχει να επιδείξει και ένα άριστο συνθετικό έργο. Του αποδίδονται λοιπόν οι εξής σκοποί: 1. Κοτσιανός συρτός το 1912, 2. Συνέχεια Κοτσιανού το 1918, 3. Τοπολιανός συρτός το 1922, 4. Αρμενοχωριανός του Φαντή το 1925. Οι μελωδίες αυτές του Φαντομανώλη διακρίνονται από την λεπτομέρεια και την πλουσιότητα των γυρισμάτων, παίζονται ακόμα και σήμερα και ιδιαίτερα ο Κοτσιανός συρτός και ο Τοπολιανός και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα και έχουν ηογραφηθεί κατά καιρούς απο πολλούς καλλιτέχνες, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που τους έχουν αποδώσει σωστά τόσο την μελωδία τους, όσο και την πατρότητά τους. Ο Μανώλης Φαντάκης πέθανε το 1941. Μαρτυρικό πραγματικά το τέλος του, οι Γερμανοί κατακτητές ξέσπασαν πάνω του, όπως και σε κάθε γερο βρακοφόρο εκείνη την μαύρη περίοδο. Έξω από τον Κλάδισσό ποταμό στα Χανιά καθώς βάδιζε, ένα γερμανικό τζίπ τον παρέσυρε και τον σκότωσε. Αδικο τέλος για μια μεγάλη φυσιογνωμία του κρητικού μουσικού στερεώματος.

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της cretan-music.gr


Φαντάκης Νικολής (Ζερβός)

1899 - 1964
  Σε μια φιλική γιορτή το 1998 άκουσα τον Μιχάλη Κουνέλη να παίζει έναν σκοπό σαν «ακολουθία» μετά τον Καλλεργιανό συρτό του Καραγκιουλέ. Έναν σκοπό που τον είχα ακούσει πολλές φορές από τον ίδιο αλλά και από άλλους βιολάτορες. Ο Μιχάλης Κουνέλης μου είπε «αυτός είναι ο σερτός του Ζερβού». Μου μίλησε και για τον Ζερβό, τον είχε προλάβει στα καλά του. Αλλά και ο Κωστής Παπαδάκης που τον θυμόταν μου είχε πεί για την αξία του. Νικολής Φαντάκης ή Ζερβός. Γεννημένος το 1899 στα Κοτσιανά Κισσάμου. Τα ακούσματά του ήταν πλούσια. Μεγάλωσε με τους ήχους του Νικολή Χάρχαλη, του Φαντομανώλη που ήταν συγχωριανοί και ακροσυγγενείς και βέβαια με του Ανδρέα Μαριάνου. Καταγόταν από τα Σφακιά όπως όλοι οι Φαντάκηδες που κατοικούν σήμερα στα Κοτσιανά και στον Δραπανιά. Έπαιζε με το αριστερό χέρι αλλά και με το δεξί χωρίς να αλλάζει την διάταξη των χορδών. Τέχνη σίγουρα. Την ώρα που έπαιζε κοιτούσε τα πόδια των χορευτών χωρίς να του ξεφεύγει ούτε ένα μέτρο. Πλουσιότατο ρεπερτόριο από συρτά. Τα απέδιδε με μοναδική δεξιοτεχνία και γνησιότητα, ατόφιο κισσαμίτικο παίξιμο. Ο Μιχάλης Κουνέλης μου είπε χαρακτηριστικά ότι του άρεσε να παίζει σταυροπόδι ώρες ολόκληρες. Μερακλής, ντυμένος στα γλέντια πάντα με κρητική φορεσιά. Ο Κωστής Παπαδάκης ή Ναύτης μου μίλησε για την συνθετική του δραστηριότητα. Συρτός του Ζερβού, Βουλγαριανός, Καμάρι συρτός, Συντέκνισσα συρτός. Αξιόλογες και όμορφες πραγματικά μελωδίες. Ο Βουλγαριανός συρτός αποτέλεσε την τελευταία ενότητα στις ηχογραφημένες σειρές του μεγάλου Ροδινού.
  Ο Νικολής Φαντάκης έπαιξε σε πολλά γλέντια και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Πέθανε το 1964.

Κώστας Βασιλάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της cretan-music.gr


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ