gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΟΒΝΤΙΒ Πόλη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ" .


Βιογραφίες (4)

Ποιητές

Αποστολίδης Μυρτίλος

ΠΛΟΒΝΤΙΒ (Πόλη) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  O Μυρτίλος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Φιλιππούπολι το 1869, όπου και σπούδασε στα εκεί Ζαρίφεια Διδασκαλεία. Εδίδαξε στα σχολεία της πατρίδος του και των Σαράντα Εκκλησιών και κατόπι κατέβηκε στας Αθήνας, όπου διδάσκοντας σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία εσπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο. Από το 1898 εως το 1903 εδίδαξε ως καθηγητής στα Ζαρίφεια Διδασκαλεία κι έπειτα ακολούθησε μαθήματα στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου επί διετίαν. Από εκεί κατέβηκε στο Ζαγαζίκ της Αιγύπτου και διηύθυνε επί τετραετίαν τα εκεί Ελληνικά εκπαιδευτήρια. Το 1909 διωρίσθη καθηγητής, στο Αβερώφειο γυμνάσιο της Αλεξανδρείας και μαζί έφορος της βιβλιοθήκης και του νομισματικού μουσείου της κοινότητος. Το 1915 απεχώρησε κι εγκατεστάθη στας Αθήνας εως το 1920 και κατόπι γύρισε στη Φιλιππούπολι, όπου και ιδιωτεύει.
  Το ποιητικό έργο του Μ. Αποστολίδη είναι το μικρότερο από τις άλλες του εργασίες, διότι ο ποιητής κατέγινε περισσότερο με τα παιδαγωγικά, τη φιλοσοφία, την ιστορία και την αρχαιολογία παρά με τη λογοτεχνία. Γι’ αυτό ενώ ο κατάλογος των άλλων του εργασιών είναι μακρύς, των λογοτεχνικών του έργων περιορίζεται σε μια σειρά διηγημάτων και σε μια σειρά σονέττων σ’ ωραία δημοτική γλώσσα, που με τον τίτλο "Λόγια της καρδιάς" δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Φιλιππουπόλεως "Ειδήσεις του Αίμου" καθώς και σε μια συλλογή σε καθαρεύουσα, που με τον τίτλο "Μοιραία" επαινέθηκαν - ήταν φυσικό - στο Μυστριώτικο διαγωνισμό του 1921 και τυπώθηκαν το 1928 σε τεύχος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Συγγραφείς

Σχετικές με τον τόπο

Georgius Bryennius

Georgius Bryennius, (Bruennios), was governor of the fortresses of Stenimachus and Tzapaena during the reign of the emperor Andronicus Palaeologus the elder. He recovered (A. D. 1322) the town of Philippopolis, which had fallen into the hands of Terteres, king of the Moesi or Bulgarians. George Bryennius afterwards held the office of Magnus Drungarius. (Cantacuzenus, i. 36, 37; Ducange, Famil. Byzant.)

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ