gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου για το τοπωνύμιο: "ΣΥΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Οι κάτοικοι του τόπου (1)

Σελίδες επίσημες

  Στη Σύρο ζουν περίπου 25.000 κάτοικοι (21.547 στην απογραφή του 1991), οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων, την αρχοντική Ερμούπολη, η οποία αποτελούσε σπουδαίο λιμάνι και το πρώτο βιομηχανικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας.
  Τα νεοκλασικά κτήρια της "πόλης του Ερμή" καθρεφτίζονται στα νερά του λιμανιού και απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι το λόφο της Ανάστασης. Ακριβώς απέναντι υψώνεται ο λόφος της Άνω Σύρου με τη Μεσαιωνική πολιτεία να στριμώχνεται στην πλαγιά του και τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του. Αυτή η υπέροχη θέα είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού. Τα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά κτίρια μαρτυρούν το μεγαλείο και την ανάπτυξη που γνώρισε η πόλη αυτή έως τις αρχές του αιώνα μας. Σήμερα μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, μα παραμένει μια ζωντανή πόλη χειμώνα και καλοκαίρι.
  Οι υπόλοιποι κάτοικοι ζουν στην Άνω Σύρο, έναν παραδοσιακό μεσαιωνικό οικισμό χτισμένο πάνω στο λόφο, και στα χωριά που υπάρχουν κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού, τα περισσότερα από τα οποία είναι παραθαλάσσια. Στο βόρειο τμήμα, που είναι σχετικά ανεκμετάλλευτο, υπάρχουν λίγοι γραφικοί οικισμοί. Από εκεί η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δύσκολη και γι΄ αυτό οι παραλίες είναι σχεδόν παρθένες. Μοναδικό φαινόμενο που παρατηρείται στη Σύρο είναι η αρμονική συμβίωση Καθολικών και Ορθοδόξων Χριστιανών. Γίνονται πολλοί μεικτοί γάμοι και οι Συριανοί έχουν μάθει να συμβιώνουν υποδειγματικά. Οι Συριανοί είναι άνθρωποι ευχάριστοι, φιλόξενοι και ευγενικοί. Στις φλέβες τους κυλά η αρχοντιά και η ευρωπαϊκή κουλτούρα της αστικής τάξης του τέλους του περασμένου αιώνα μαζί με το ρεμπέτικο αίμα καθώς ο καθαρός αιγαιοπελαγίτικος αέρας ανακατεύεται με τον ευρωπαϊκό αέρα που αποπνέουν τα αριστουργήματα του Τσίλερ και τα άλλα νεοκλασικά της Ερμούπολης. Η κοινωνική και πολιτιστική ζωή είναι πραγματικά πρωτόγνωρη για επαρχιακή πόλη. Πολλές θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια κλπ. το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα ξεπερνούν τα όρια του νησιού και μαρτυρούν το πολιτιστικό επίπεδο αυτού του τόπου και των ανθρώπων που τον κατοικούν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ