gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ Κωμόπολη ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (1)

Ηθη και έθιμα

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Οι κάτοικοι της Καρυώτισσας διατηρούν ζωντανά τα έθιμα των προγόνων τους και αυτό γίνεται φανερό σε όλες τις εκδηλώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, αλλά και στην καθημερινή τους ζωή. Το πανηγύρι που γίνεται στο χωριό στις 23 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του νομού στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, με συμμετοχές συγκροτημάτων και διάσημων τραγουδιστών.
  Κάθε χρόνο, οι νέοι του χωριού, που πρόκειται να στρατευθούν, οργανώνουν και συμμετέχουν σε μια σειρά από παραδοσιακές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Όλον τον χρόνο κατασκευάζουν ένα "άρμα" και την Κυριακή της Απόκρεω το περιφέρουν μασκαρεμένοι σε όλο το χωριό, χορεύοντας και σατιρίζοντας την επικαιρότητα. Την Μεγάλη Παρασκευή, είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να σηκώσουν στους ώμους τους τον Επιτάφιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους άντρες του χωριού να συμμετάσχουν για μια φορά στη ζωή τους ενεργά στην περιφορά του. Ο κύκλος της παράδοσης κλείνει με τη συμμετοχή τους στον Καθαγιασμό των νερών του ποταμού, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του χωριού, την ημέρα των Φώτων. Όλοι πιστεύουν ότι αυτοί που θα βγάλουν τον Σταυρό από το νερό θα έχουν υγεία και την εύνοια του Θεού για όλο τον χρόνο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ