gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΚΑΣΤΑΝΙΑ Χωριό ΚΟΖΑΝΗ".


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Αγίων Θεοδώρων Καστανιάς

  Η ανδρική μονή των Αγ. Θεοδώρων <<Η μονή των κανονικών>> όπως λεγόταν βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Μετόχι δε της μονής αυτής ήταν και το ευρισκόμενο στην περιοχή του κάστρου Σερβίων, γυναικείο μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (ή μονή του Διονυσίου του Σιδερή).
  Το μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων στην Καστανιά καταστράφηκε από τους χωρικούς των προαστίων των Σερβίων, οι οποίοι δολοφόνησαν τους μοναχούς και πήραν την περιοχή του μοναστηρίου στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Και σύμφωνα με την παράδοση αφορίστηκε το Πατριαρχείο. Η εκκλησία χτίστηκε το 1892-1898 περίπου. Το 1899 αποφασίστηκε ανέγερση κωδωνοστασίου, τετράγωνο, διώροφο.
  Το εξωκλήσι της Παναγίας χτίστηκε στην περίοδο του μεσοπολέμου και εορτάζεται στις 15Αυγούστου.

Μονή Αγίου Αντωνίου Σιάπκας

  Η Ιερά Μονή Αγ. Αντωνίου Σιάπκας-Καστανιάς απέχει από το χωριό 12χλμ. και από τα Σέρβια 20χλμ. Εορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.
  Το μοναστήρι είναι κτισμένο με βυζαντινό πρότυπο και ως οικοδομικό σύνολο ήταν ένα μικρό κάστρο. Ανήκει λοιπόν στη Φρουριακή αρχιτεκτονική. Η ιδιοκτησία του μοναστηρίου ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δηλαδή ήταν ίδρυμα Σταυροπηγιακό, με την εποπτεία όμως της επισκοπής Σερβίων. Ήταν κοινόβιο με πολλούς μάλιστα μοναχούς και όπως προκύπτει από διάφορα έγγραφα στοιχεία επί αρχιερατίας Κων/νου από το 1750 εγκαταλείφθηκε και οι μοναχοί μετακόμισαν στους Δεμεράδες όπου είχαν Μετόχιο.
  Η περιουσία του ήταν τεράστια, πέρα από τα τμήματα της Σιάπκας, τσιφλίκια του μοναστηρίου ήταν η Βουβάλα, το Φαρμάκι και η Βούρπα. Σήμερα σώζονται μόνο τμήματα της εισόδου που είναι δίφυλλη πόρτα και πάνω την εικόνα του Αγίου, μέρος από το αρχονταρίκι και το ηγουμενείο, μερικά κελιά και μια βυζαντινή βρύση με χαραγμένα τρία γράμματα αωβ=1802(ημερομηνία που χτίσθηκε η βρύση). Υπάρχουν ακόμη δυο τεράστιες αλυσίδες, που έδεναν τους ασθενείς. Ο Aγιος Αντώνιος ήταν θεραπευτής ειδικών ασθενειών. Έτσι όσοι είχαν προβλήματα, έρχονταν στο μοναστήρι, δένονταν με τις αλυσίδες και ζητούσαν την προστασία και την βοήθεια του Aγίου. Υπήρχαν και σπάνιες βυζαντινές εικόνες και αγιογραφίες. Την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο γίνεται το θρησκευτικό πανηγύρι. Τεράστια και συμβολική ήταν η συμβολή μοναστηρίου σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ