gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΣΜΙΞΗ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ".


Προσκυνήματα (4)

Εκκλησίες

Αγιος Αθανάσιος

  Η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, σύμφωνα με την παράδοση, είναι η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε αφού ολοκληρώθηκε το χωριό. Βρίσκεται μέσα σ' ένα πυκνό δάσος από οξυές και πεύκα. Αρχικά είχε χτιστεί μέσα στη γη από το φόβο των αλλόθρησκων Τούρκων και Αλβανών. Το 1760 αφαιρέθηκαν τα γύρω χώματα και ο ναός μετατράπηκε σε ημιυπόγειος, όπως είναι σήμερα. Δρόμοι της τοιχοποιίας και πέτρες στον τοίχο του Ιερού Βήματος μεταφέρθηκαν από την ομώνυμη εκκλησία του οικισμού «Μπίγκα». Ολα αυτά αναφέρονται σε λίθινη επιγραφή στο υπέρυθρο του ναού. Η αγιογράφηση έγινε το 1767, καταστράφηκε όμως αργότερα. Στην πίσω πλευρά της εκκλησίας υπάρχει κοιμητήριο. Επί Τουρκοκρατίας οι Σμιξιώτες λειτούργησαν κρυφό σχολειό στον Αγ. Αθανάσιο, όπου από την άνοιξη ως το φθινόπωρο τα Σμιξιωτόπουλα μάθαιναν γραφή και ανάγνωση από τον παπά και το δάσκαλο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αγιος Νικόλαος

  Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγ. Νικολάου που χτίστηκε το 1750 και αγιογραφήθηκε το 1810, όπως αναγράφεται σε λίθινη επιγραφή στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου. Από παρόμοια λίθινη επιγραφή πληροφορούμαστε πως το καμπαναριό χτίστηκε το 1887. Ο ναός κάηκε ολοσχερώς στις 29 Μαίου του 1889 χάνοντας το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και το γυναικωνίτη με το ξύλινο καφασωτό που ξεχώριζε. Μετά από δύο χρόνια ξαναχτίστηκε στο ρυθμό της βασιλικής, όπως ήταν και πριν. Το σημερινό ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι εικόνες και η αγιογράφηση αγιορείτικης τεχνοτροπίας προκαλούν το θαυμασμό των επισκεπτών. Σύμφωνα με προφορικές διηγήσεις ο άγιος Νικόλαος έσωσε πολλές φορές τη Σμίξη από διάφορες ασθένειες και ολοκληρωτικές καταστροφές από τους Τούρκους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όταν ο τούρκικος στρατός έφτασε στο δρόμο κάτω από την εκκλησία με επικεφαλής έναν οργισμένο - από τις πληροφορίες που έλεγαν πως οι Σμιξιώτες έκρυβαν Μακεδονομάχους - Τούρκο αξιωματικό, το άλογο του τελευταίου μαρμάρωσε μπροστά στην εκκλησία, όταν ο αξιωματικός απείλησε να κάψει όλο το χωριό. Ετσι ανέστειλε αυτά τα σχέδιά του και τότε μόνο μπόρεσε να κινηθεί το άλογο, οπότε και έφυγε εντελώς ο στρατός από το χωριό. Το ίδιο επαναλήφθηκε μετά από δεκαετίες στη θέση «Γκόρτσο - Ζάβα» την τρίτη μέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν ο τούρκικος στρατός εισέβαλε στο χωριό με σκοπό να το καταστρέψει ολοσχερώς. Στο ναό του Αγ. Νικολάου γίνονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις των Σμιξιωτών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αγία Παρασκευή

  Δυτικά της Σμίξης, δίπλα στη βρύση «Τζιλέτιν», συναντάμε την εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής που χτίστηκε με αφορμή ένα όραμα που παρουσιάστηκε σε νεαρή κοπέλα του χωριού. Η αγία της υπέδειξε το μέρος όπου βρισκόταν η εικόνα της και σύμφωνα με την παράδοση, η κοπέλα έψαξε εκεί και την βρήκε. Η εικόνα στην συνέχεια καθαρίστηκε και τοποθετήθηκε σ' εκκλησία του χωριού. Αργότερα οι Σμιξιώτες έκαναν έρανο και κατάφεραν να χτίσουν το ναό στη δεκαετία του 1940.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Εξωκκλήσια

Προφήτης Ηλίας

  Στη Α κορυφογραμμή του χωριού, σε υψόμετρο 1.338 μ. βρίσκεται το πολύ παλιό ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε ίσως και πριν την καταστροφή του οικισμού «Μπίγκα». Τα τελευταία χρόνια ο ναός έχει ανακαινισθεί ολοκληρωτικά.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ