gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ Χωριό ΤΡΙΚΟΛΩΝΕΣ".


Προσκυνήματα (4)

Μοναστήρια

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας

Το μοναστήρι είναι 2 χιλ. έξω από τη Στεμνίτσα, αριστερά του δρόμου που οδηγεί στην Τρίπολη. Το όμορφο καθολικό της, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, κτίστηκε τον 15ο αιώνα και είναι βασιλικού ρυθμού. Σε ένα από τα κελιά της συνεδρίασε η Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία το 1821.

Εκκλησίες

Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική

Αγιος Παντελεήμων

Ο Αγιος Παντελεήμων είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με τοιχογραφίες άριστης τέχνης. Η διάταξη των τοιχογραφιών είναι όμοια με της Παναγίας της Μπαφέρως και του Προφήτη Ηλία. Από τις αξιολογότερες είναι το 'Οραμα του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας στη βόρεια πλευρά του ιερού, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο χτιστό τέμπλο και η αγία Παρασκευή στη βόρεια πλευρά του κυρίως ναού.

Ναός Αγίου Γεωργίου

Χαμηλότερα από το ναό του Αγίου Παντελεήμονα, σε βραχώδες έξαρμα, βρίσκεται ο Aγιος Γεώργιος ή Καταγιώργης, που, σύμφωνα με την παράδοση, είναι ο παλαιότερος ναός της Στεμνίτσας. Ανήκει στον ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο με τον Aγιο Παντελεήμονα. Από τις λίγες τοιχογραφίες που σώζονται, προσέξτε τη Μεγάλη Δέηση στο τέμπλο. Η αγιογράφηση του ναού ανάγεται πιθανόν στον 18ο αιώνα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τρικολώνων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ