gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ Πόλη ΣΕΡΡΕΣ".


Προσκυνήματα (4)

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Κηρύκου & Ιουλίτης

Τηλέφωνο: +30 23230 22395, 22993
  Σ' ένα λόφο, βορειοανατολικά του Σιδηροκάστρου, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Αγ. Κηρύκου και Ιουλίτης. Ιδρύθηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννη, το έτος 1968, όταν πρωτοήλθε στην Ιερή Μητρόπολη από τη Σάμο. Είναι κοινοβιακή Μονή, στην οποία μονάζουν σήμερα (1997) σαράντα (40) αδελφές, που ασχολούνται με πλεκτά, χρυσοκέντημα και αγιογραφία, ενώ έχουν αποκλειστική μέριμνα και φροντίδα τους το Ορφανοτροφείο Θηλέων και το Γηροκομείο της Ι. Μητρόπολης Σιδηροκάστρου.
  Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Ιουλίου, ημέρα εορτής των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης.

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Δημητρίου (ή Αγία Ζώνη) Σιδηροκάστρου

  Από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Ανατολικής Μακεδονίας. Η Ιστορία του Ναού αρχίζει από την αποστολική εποχή. Δεν υπάρχει γραπτή ιστορία, υπάρχουν όμως οι "βουβοί μάρτυρες" που μας βοηθούν να παρακολουθήσουμε την ιστορική εξέλιξη του. Βρίσκεται στη Ν.Δ. πλευρά του βράχου Ισάρι.
  Στην αρχή υπήρχε ένα σπήλαιο λαξευμένο μέσα στο βράχο από τους λιθοξόους κατοίκους του αρχαίου οικισμού. Το σπήλαιο αυτό, όπου σήμερα είναι το ιερό βήμα του Ναού, λαξεύτηκε ίσως σαν χώρος λατρείας ή σαν αμυντικός χώρος ή και για την ταφή σπουδαίων προσώπων, όπως συνηθιζόταν τη νεολιθική εποχή. Το εξωτερικό μέρος του σπηλαίου είναι διακοσμημένο με λαξευμένο πάνω σ' αυτό τόξο και άλλα ισόμετρα σχέδια.
  Από τους χρόνους της Ρωμαϊκής κυριαρχίας βρέθηκε μια αναθηματική στήλη, που μιλάει ανέγερση ναού από τους Ρωμαίους Λυαίο και Κλαυδία. Δεν αναφέρει όμως ούτε χρονολογία ούτε το είδος του ναού (ειδωλολατρικού ή Χριστιανικού). Κατά τους διωγμούς των Χριστιανών αποτέλεσε ασφαλή τόπο λατρείας. Μετά τους διωγμούς διακοσμήθηκε με βυζαντινές αγιογραφίες και άλλες εικόνες και αφιερώθηκε στη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου. Λειτουργούσε μέχρι το 1483 που κυρίεψαν οι Τούρκοι το Σιδηρόκαστρο. Τότε οι αγιογραφίες καταστράφηκαν. Ύστερα από 529 χρόνια, το 1912 άνοιξαν οι πόρτες του ναού. Πρώτοι επιμελητές του ναού φέρονται τα μέλη του σωματείου οικοδόμων Μελενίκου "Ο Αγιος Παντελεήμων". Αυτοί διαπλάτυναν τη στενωπό πάνω στο γκρεμό και κατασκεύασαν τα πιο αναγκαία στο εσωτερικό του ναού. Το 1930-1933 ανακαινίσθηκε, επεκτάθηκε με κολόνες στην απόκρημνη πλευρά, διαμορφώθηκε και διακοσμήθηκε. Ονομάσθηκε και Αγία Ζώνη.

Εξωκκλήσια

Σωτήρα

Στην βορεινή πλευρά της πόλης βρίσκεται το ύψωμα "Σωτήρα" ή "Τοπ - Μπαϊρ" και πάνω δεσπόζει το εξωκκλησι. Η ονομασία "Τοπ Μπαϊρ" (λόφος του κανονιού) οφείλεται στο γεγονός ότι επι τουρκοκρατίας οι Τούρκοι έστησαν στην κορυφή του ένα κανόνι. Από αυτό δινόταν το σύνθημα για μπαϊράμι και ραμαζάνι. Την περίοδο του εμφυλίου η πόλη βαλλόταν από όλες τις πλευρές και για την ασφάλεια της χτίστηκαν ολόγυρα στα υψώματα φυλάκια. Ένα τέτοιο χτίστηκε και στον λόφο αυτόν και οι στρατιώτες του έχτισαν εκεί ένα μικρό εκκλησάκι που θόθηκε σ΄αυτό το όνομα "Σωτήρας".

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ