gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΒΟΡΙΖΙΑ Χωριό ΖΑΡΟΣ".


Προσκυνήματα (5)

Μοναστήρια

Μονή Βαρσαμόνερου

Τηλέφωνο: +30 2810 288394, 288484
Φαξ: +30 2810 288484
  Η Μονή θα πρέπει να κατασκευάστηκε τους πρώτους αιώνες της Βενετοκρατίας. Σώζει επιγραφικά χαράγματα από το 1332. Αρχικά οικοδομήθηκε το βόρειο κλίτος και στη συνέχεια προστέθηκαν τα υπόλοιπα καθώς και εξωνάρθηκας.
  Στο Καθολικό της Μονής, το βόρειο κλίτος ήταν αφιερωμένο στην Παναγία, το νότιο στον Πρόδρομο, με χρονολόγηση 1400-1428 και το εγκάρσιο αφιερωμένο στον Αγ. Φανούριο, τοιχογραφημένο το 1438 από τον Κρητικό ζωγράφο Κωνσταντίνο Ρίκο. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες καλά διατηρημένες, σημαντικής τέχνης.
  Αναστηλωτικές επεμβάσεις στη Μονή έγιναν το 1947, υπό την επίβλεψη του Ν. Πλάτωνα και μέχρι σήμερα από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπό την επίβλεψη του Μ. Μπορμπουδάκη.

Μονή Βαρσαμόνερου

  Συνεχίστε στο δρόμο προς Βορίζα. Το χωριό Βορίζα βρίσκεται 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στο δρόμο Ηράκλειο - Αγία Βαρβάρα - Γέργερη - Βορίζα. Κάτω (νότια) από το χωριό βρίσκεται η Μονή Βαρσαμόνερου, σε ένα χωματόδρομο. Μόνο η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου έχει σωθεί από το μοναστήρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Εκκλησίες

Εκκλησία του Αγίου Φανουρίου

  Τα δύο κλίτη της εκκλησίας κατασκευάστηκαν και ζωγραφίστηκαν σε διάφορες εποχές. Το βορειότερο κλίτος είναι το παλαιότερο αφού οι χρονολογίες 1332 και 1404 είναι χαραγμένες στον τοίχο. Το νοτιότερο είναι το αμέσως επόμενο με μια επιγραφή που χρονολογείται από το 1400 έως το 1428. Η εκκλησία είναι ένα πολύ σπάνιο παράδειγμα εκκλησίας με δύο νάρθηκες στην είσοδο και οι δύο στις δεξιές γωνιές των δύο κλιτών. Η εκκλησία περιέχει ενδιαφέρουσες εξωτερικές διακοσμήσεις με τούβλα. Οι πόρτες και τα γύρω παράθυρα είναι καταπληκτικά χαραγμένα. Είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της γοτθικής επιρροής στην εξωτερική διακόσμηση των βυζαντινών εκκλησιών της Κρήτης. Η εκκλησία περιλαμβάνει και κάποιες πολύ καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Τιμίου Σταυρού

  Η βυζαντινή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού έχει θαυμάσια εξωτερική διακόσμηση κι ένα ενδιαφέρον παράθυρο. Κάποιες τοιχογραφίες υπάρχουν ακόμα στο εσωτερικό.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ