gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΝΟΡΜΟΣ Χωριό ΚΑΛΥΜΝΟΣ" .


Προσκυνήματα (3)

Εξωκκλήσια

Βυζαντινό Ναϋδριο Αγίου Νικολάου

ΣΚΑΛΙΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Πρόκειται για μικρό μονόχωρο, καμαροσκεπές οικοδόμημα, εξωτερικών διαστάσεων 6,70 μ., χωρίς την αψίδα, επί 5,45. Η μοναδική του είσοδος βρίσκεται στο μέσο του δυτικού τοίχου.
  Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον υπόλοιπο ναό με νεότερο ξύλινο τέμπλο, το οποίο φέρει επίσης νεότερες δεσποτικές εικόνες.
  Από τον τοιχογραφικό διάκοσμο διατηρείται σε καλή κατάσταση η παράσταση Δέησης στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του Ιερού Βήματος, ο Αγιος Γεώργιος στο νότιο τοίχο και σε κακή κατάσταση μία Αγία και ένας Αγιος στον βόρειο τοίχο.
  Η Δέηση περιλαμβάνει το Χριστό Παντοκράτορα στο κέντρο, την Παναγία στα δεξιά του και τον Αγιο Νικόλαο στ' αριστερά του. Η γαλήνια μορφή του Χριστού, που φέρει την επιγραφή IC XC Ο ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ, φέρει ένσταυρο φωτοστέφανο και κρατά διάλιθο Ευαγγέλιο. Παρουσιάζει επίσης ομοιότητες με τις ανάλογες μορφές του Παντοκράτορα στα εκκλησάκια του Ταξιάρχη και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην περιοχή του Βαθύ.
  Οι τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου στα Σκάλια ανήκουν στη συντηρητική βυζαντινή παράδοση και χρονολογούνται στο β' μισό του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Μοναστήρια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ