gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ Χωριό ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Αγίας Παρασκευής Βάχλιας

ΒΑΧΛΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ
  Η Μ.Αγίας Παρασκευής Βάχλιας ευρίσκεται σε υψόμετρο 1.045μ. Ν.Α. των υπωρειών του όρους Αφροδίσιον και απέχει 5χλμ. από το χωριό Βάχλια, 65χλμ. από την Τρίπολη και 68χλμ.από τον Πύργο της Ηλείας. Στη Μονή οδηγεί δρόμος 1 χλμ. πριν από τη Βάχλια , στο ύψος της αρχαίας πόλης Κώμης. Η ίδρυση της Μονής, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα. Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής αποτελεί ένα "πολύ αξιόλογο ιστορικό μνημείο της Β.Δ. Γορτυνίας".
  Το σχήμα της Ιεράς Μόνης είναι τετράπλευρο, αποτελείται από την εκκλησία, μονόκλιτη, μεγάλο καθιστικό, μαγειρείο και πέντε κελιά. Στη μέση υπάρχει το αίθριο με τα υπόστεγα, καταπακτή και σκάλα επικοινωνίας με τους ημιυπόγειους χώρους.
  Η Μονή αυτή φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Την περίοδο αυτή απετέλεσε κρυσφήγετο και ορμητήριο των αρματολών και κλεφτών, όπως εξ' άλλου μαρτυρούν οι υπάρχουσες πολεμίστρες.
  Στη Μονή από της ιδρύσεώς της μέχρι το τέλος του 1955 υπηρέτησαν διαδοχικά άλλοτε μοναχοί και άλλοτε μοναχές. Μάλιστα στις 31 Οκτωβρίου 1838, οπότε και επρόκειτο να διαλυθεί η Μονή, μαζί με άλλες, οκτώ μοναχοί που είχαν εγκατασταθεί εκεί ζήτησαν με υπόμνημά τους από την Πολιτεία και την Ιερά Σύνοδο να μη διαλυθεί η Μονή. Πράγματι, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας γνωμοδότησε τότε να διατηρηθεί η Μονή και να "εγκαταβιώσωσι εν αυτή οι αναφερόμενοι οκτώ μοναχοί. πληρώνοντες κατ΄ έτος εις το δημόσιον κατά τα διατεταγμένα, τα νενομισμένα". (Απ.πρωτ. 10045-10046, εν Αθήναις 1 Οκτωβρίου 1841)- (βλ. "Μοναστήρια της Πελοποννήσου" της Ντιάνας Αντωνακάτου και Τάκη Μαύρου και "Εκκλησίες και Αρκαδικά Μοναστήρια" του Πέτρου Σαραντάκη).
  Στις 31-12-1995 η Μονή πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί η κεντρική πτέρυγα. Σύντομα όμως έγινε αποκατάσταση των ζημιών, με αναστήλωση των καταστραφέντων κελιών σύμφωνα με τους όρους που υπέδειξε η ΑρχαιολογικήΥπηρεσία, μετά από κινητοποίηση της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, της Πανγορτυνιακής Ένωσης Αθήνας, της Ένωσης Βαχλαίων Αθήνας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Αγίας Μαρίνας Βάχλιας. Το μοναστήρι διατηρείται έτσι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Μονή Κλειβωκάς Γορτυνίας

Τηλέφωνο: +30 27970 63297
  Το μοναστήρι της Παναγίας της Κλειβωκάς βρίσκεται κοντά στην Κοντοβάζαινα, στη δυτική πλευρά του ομώνυμου όμορφου φαραγγιού. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται από στενό κατηφορικό δρόμο στα αριστερά από την διασταύρωση προς Βελημάχι, Καρδαρίτσι, και Παραλογγούς που συναντάμε φεύγοντας από την Κοντοβάζαινα προς Βούτση. Η μονή είναι χτισμένη στη μέση ακριβώς ενός μονοκόμματου βράχου ύψους πάνω από 200μ. Στο σημείο αυτό βρέθηκε πριν από ένα και πλέον αιώνα η εικόνα της Παναγίας μέσα σε μια σπηλιά. Στο προαύλιο της μικρής εκκλησίας, που είναι χτισμένη στο στόμιο της σπηλιάς αυτής, ανεβάζουν εκατόν τριάντα πέτρινα σκαλιά.
H μονή εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ στην εορτή της Ζωοδοόχου Πηγής γίνεται πανηγύρι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ