gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ Μοναστήρι ΧΙΟΣ" .


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Μηνά

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (Μοναστήρι) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 31555
  Λίγο έξω απ' το χωριό, αριστερά από τον κεντρικό δρόμο, είναι το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Σημαντικό μνημείο, άμεσα συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία του νησιού, ιδρύθηκε το 1578 - 1586 από τον παπά Μηνά Κούμανο. Ηταν αντρικό μοναστήρι αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε γυναικείο. Η μονή είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου πάνω από το Νεοχώρι, με θέα τα νότια χωριά απ' την μια πλευρά και τα παράλια του νησιού ως πέρα την Μικρά Ασία απ' την άλλη. Η μνήμη των Αγίων τιμάται στις 11 Νοεμβρίου, την μέρα που γιορτάζεται και η απελευθέρωση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.
  Είναι απαραίτητο για τον επισκέπτη να γνωρίζει την μεγάλη ιστορία της Μονής, έτσι ώστε να κατανοήσει την αξία και το μεγαλείο της. Οταν ο Τουρκικός στόλος ήρθε στη Χίο στις 30 Μαίου 1822, άρχισε η σφαγή των Χριστιανών. Γι' αυτό, 3000 περίπου γυναικόπαιδα από το Νεοχώρι, τα Θυμιανά, και τον Κάμπο, κλείστηκαν στο μοναστήρι, γιατί το θεωρούσαν ασφαλές καταφύγιο. Λίγοι πολεμιστές, από το Νεοχώρι ο Κωνσταντίνος Μονογιός, από τα Θυμιανά ο Ιωάννης Φατούρος, και μερικοί ακόμα, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τα γυναικόπαιδα πεθαίνοντας.
  Ξημέρωνε Πάσχα, 2 του Απρίλη του 1822, όταν οι Τούρκοι κατάφεραν να μπουν στο Μοναστήρι. Εκαψαν, έσφαξαν, λεηλάτησαν. Ποτίστηκε με αίμα αθώων η γη και το άδικο έμεινε ανεξίτηλα αποτυπωμένο, απ' τα πόδια ενός μικρού παιδιού, πάνω στα μάρμαρα του ναού. «Εμαρτύρησε εδώ η Ελλάς», λεει ο ποιητής Ορφανίδης, ανάμεσα στους άλλους στίχους που προσπαθώντας να απεικονίσει το μέγεθος της καταστροφής. Στο παρεκκλήσι των Αγίων Σαράντα που υπάρχει η Μονή, είναι συγκεντρωμένα τα οστά των μαρτύρων για να θυμίζουν στους νεώτερους τη θυσία των προγόνων τους.
  Σήμερα στο μοναστήρι μένουν λίγες μοναχές που πάντα σε υποδέχονται φιλόξενα. Φεύγοντας από εκεί μαζί με την αξέχαστη εμπειρία της επίσκεψης, μπορείς να αγοράσεις και θαυμάσιες εικόνες, ζωγραφισμένες από τις μοναχές και πολλά αναμνηστικά μικροαντικείμενα.
  Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Αγίου Μηνά.

The Reverend Neofitos Koumanos and his son, Reverend Minas, built the Monastery between 1572 and 1595 under the Patriarch Jeremiah II. The Monastery was built on the top of a hill, just outside the village of Nehori. It was intended to be an abbey for monks, however, in 1932, it was converted into a Monastery and is currently home to 25 nuns that occupy their time with religious painting, crafts and sewing ecclesiastical garments. The Monastery has become famous and is well known worldwide. It is directly linked with Chios’ recent history and more specifically with the Massacre of Chios in 1822 when the Turks slaughtered and burned 3,000 Chians who had flocked to the Monastery from surrounding villages to be saved. Today, the atrocities of the Massacre are still evident in the blood stained marble floor of the church. The Mausoleum, located in the courtyard of the Monastery, displays the bones of many victims of the Massacre.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ