gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΝΑΙΑ Πόλη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" .


Προσκυνήματα (5)

Εκκλησίες

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου είναι κτισμένη επί του προϋπάρχοντος ναΐσκου του Προφήτη Ηλία. Γι' αυτό το λόγο το μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται στις 20 Ιουλίου, προς τιμήν του Αγίου, στον οποίο είναι αφιερωμένο και το εκκλησάκι στον ομώνυμο λόφο (Βορειοανατολικά του οικισμού).
   Οι υπόλοιπες εκκλησίες και παρεκκλήσια είναι ο Αγιος Αθανάσιος (Ανατολικά στα όρια με τα Στάγειρα), ο Αγιος Δημήτριος (Ανατολικά στην είσοδο του χωριού), η Αγία Αναστασία (Δυτικά στην άλλη είσοδο του χωριού), οι Αγιοι Ανάργυροι (πάνω στην Εθνική οδό), η Αγία Μαρίνα (Βόρεια, κοντά στο γεφύρι) και ο Αγιος Νικόλαος (στην διασταύρωση για Βαρβάρα).

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρναίας


Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου

ΣΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
   Η εκκλησία των Εισοδίων της Παναγιάς είναι πολύ παλιά, κτισμένη πριν από 200 χρόνια. Στην αρχή ήταν μικρή. Με την Τουρκοκρατία ήρθαν από τις περιοχές του Σαμαριού, του Αγναντου και της Αγ. Παρασκευής (του Καλόγερου) οι κάτοικοι αυτών των συνοικισμών και μεγάλωσε ο πληθυσμός του Στανού. Χρειάστηκε τότε να μεγαλώσουν την εκκλησία, όπως είναι τώρα. Την έχτισαν με φαρδύ πέτρινο τοίχο, για να είναι αντοχής και να μένει εσωτερικά ζεστή το χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι.
   Πριν μπούμε μέσα στην εκκλησία, βρεθήκαμε στο Νάρθηκα. Εκεί προσκυνήσαμε τις εικόνες και μας εξήγησε ο παπάς μας ότι στο χώρο αυτό έμειναν τα παλιά χρόνια εκείνοι που διδάσκονταν τη χριστιανική πίστη, δηλαδή οι κατηχούμενοι, για να γίνουν χριστιανοί. Προχωρήσαμε μέσα στον κυρίως χώρο της εκκλησίας, που λέγεται «κυρίως Ναός».
   Μας εντυπωσίασαν οι μεταλλικοί πολυέλαιοι, τα μανουάλια, οι επίχρυσες μεγάλες κανδήλες και οι πολλές ωραίες και παλιές εικόνες στο τέμπλο, που χωρίζει το Ιερό. Προσκυνήσαμε το Σταυρό, που ήταν στο κέντρο του ναού στολισμένος με λουλούδια. Δεξιά υψωνόταν ο Δεσποτικός θρόνος και αριστερά ο άμβωνας. Τα ξύλινα στασίδια μάς έφεραν στο νου τις γενιές των ανθρώπων, που στηριζόμενοι σ' αυτά, προσεύχονταν στο Χριστό, στην Παναγία και στους Αγίους μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρναίας


Η εκκλησία της Αγίας Χάιδως

   Μαζί με τους δασκάλους μας και τον παπά μας την επισκεφτήκαμε και χαρήκαμε πολύ, όταν μάθαμε ότι την έκτισαν οι γονείς μας, ξεκινώντας σαν όνειρο, όταν αυτοί ήταν μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων. Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα κι έτσι χτίστηκε η εκκλησία και κάτω απ' αυτήν έγινε μεγάλη αίθουσα για πολλές χρήσεις.
  Εκεί γίνονται κατηχητικά μαθήματα για όλες τις ηλικίες, μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, βυζαντινής μουσικής, εκδηλώσεις θρησκευτικές και πολιτιστικές ( ομιλίες, γιορτές, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.)
  Ο κύκλος όλων αυτών των εκδηλώσεων αρχίζει πανηγυρικά με το πανηγύρι της Αγ. Χάιδως την 1η Σεπτεμβρίου αρχή της Ινδίκτου (εκκλησιαστικής χρονιάς).
  Επάνω από την αίθουσα υψώνεται ο ναός της Αγίας μας. Και λέμε της Αγίας μας, γιατί η Αγ. Χάιδω είναι Στανιώτισσα. Έζησε στα χρόνια που ετοιμαζόταν η πατρίδα μας να κάνει επανάσταση και να διώξει τους Τούρκους. Είχε αγία και γενναία καρδιά.
  Αντιστεκόταν στον κατακτητή Τούρκο. Γι' αυτό και οι Τούρκοι την οδήγησαν σε μαρτύρια. Και εμείς την τιμούμε σαν ηρωίδα και αγία και την πανηγυρίζουμε. Μόνο που, όπως μας είπε ο παπάς, χρειάζονται πολλά χρήματα για να τελειοποιηθεί η εκκλησία της και να γίνουν τα εγκαίνιά της. Γεμάτοι απ' όλα αυτά που ακούσαμε και είδαμε, φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις εκκλησίες μας, ευχαριστώντας τον παπα- Νικόλα. Δώσαμε την υπόσχεση να συνεχίσουμε κι εμείς τον αγώνα και το όνειρο των γονιών μας για την τελειοποίηση της Αγ. Χάιδως, αλλά και να συντηρούμε την παραδοσιακή μας εκκλησία, που αποτελεί ένα πολύτιμο ιερό μνημείο για το χωριό μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρναίας


Καθεδρικοί ναοί

Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου

ΑΡΝΑΙΑ (Πόλη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ο ναός του Αγίου Στεφάνου χτίστηκε το 1812. Κάηκε κατά την Επανάσταση του 1821, και όταν oι κάτοικοι επέστρεψαν, βρήκαν μόνο τους τοίχους του ναού όρθιους. Σήμερα ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, διαστάσεων 41.20 x 19.50 μ. Οι επεμβάσεις που δέχτηκε κατά καιρούς είναι πολλές και έχουν αλλοιώσει εντελώς την αρχική μορφή του. Το καμπαναριό χτίστηκε πλάϊ στο παλιό σχολειό το 1889. Η τοιχοδομή του είναι από πέτρες και βήσαλα κατά διαζώματα. Είναι ψηλό με αρμονικές αναλογίες. Στο καμπαναριό αυτό, όταν ελευθερώθηκαν oι Αρναιώτες από τους Τούρκους, κρέμασαν ένα ιστορικό μεγάλο ρολόϊ που oι Τούρκοι είχαν μεταφέρει στο χωριό Τεπαλήδες, όταν κατέστρεψαν την τότε Λιαρίγκοβη, το 1821.
Σε επαφή με το "Παλιό Σχολείο", είναι κτισμένο το όμορφο καμπαναριό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Στεφάνου, το οποίο με τις μελετημένες αναλογίες του, προβάλλει πάνω από την Αρναία και μπορεί να ειπωθεί ότι είναι το «σύμβολο» της. Είναι δε ορατό από κάθε σημείο του χωριού.

Σελίδες επίσημες

Ιερά Μητρόπολη Αρναίας

Πλάϊ στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου ευρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη Αρναίας, νεόδμητο μεγαλοπρεπές κτίριο που πλουτίζει την ταυτότητα της Αρναίας μαζί με τα άλλα παλαιά και νέα στοιχεία.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ