gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΑΖΑΡΑΤΑ Κωμόπολη ΛΕΥΚΑΔΑ" .


Προσκυνήματα (2)

Εκκλησίες

Καμπαναριά Α.Διονυσίου & Α.Σπυρίδωνα

ΛΑΖΑΡΑΤΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Πολλά παραδοσιακά καμπαναριά, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στολίζουν τις εκκλησίες των Σφακιωτών. Από τα ωραιότερα είναι αυτά του Αγίου Διονυσίου και του Αγίου Σπυρίδωνα, στα Λαζαράτα, που έχουν χτιστεί πριν από 150 τουλάχιστον χρόνια και στέκουν ακόμα περήφανα στηρίζοντας τα σήμαντρα που καλούν τους χριστιανούς σε κάθε τελετή, σε χαρά και σε λύπη. Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα πρωτοχτίστηκε γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. Έχει τέμπλο σε ρυθμό μπαρόκ σε άσπρο και χρυσαφί χρώμα με λεπτούς κίονες κορινθιακού ρυθμού. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο θυρόφυλλο πρόθεσης ανήκει πιθανότατα στον εξέχοντα αγιογράφο Β.Σιδέρη (1894). Το καμπαναριό του είναι ψηλό και επιβλητικό, χτισμένο με μαλακή πέτρα σε τρεις ορόφους. Επίσης ο ναός του Αγίου Νικολάου στον Κάβαλο, είναι από τους παλαιότερους της περιοχής, και διαθέτει αγιογραφίες του Σπύρου Γαζή της περιόδου 1876 έως 1883.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Εξωκκλήσια

Παντοκράτορα

ΚΑΒΑΛΛΟΣ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ
Ένα ακόμα αξιόλογο χριστιανικό μνημείο του τόπου είναι το ξωκκλήσι του Παντοκράτορα που βρίσκεται 1 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού Κάβαλος. Στην πόρτα του υπάρχουν ανώθυρα από αρχαίους ελληνικούς ναούς. Για καμπαναριό έχει μια τεράστια βελανιδιά μπροστά στην αυλή του. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει ημιερειπωμένος ο ανεμόμυλος "του Κοσπέτου" και λίγο πιο κάτω δυο παλιά πηγάδια "του Στενόφρυα ". Από το σημείο αυτό διακρίνεται καθαρά ένας άλλος ανεμόμυλος στην κορυφή του απέναντι λόφου, στον Κάβαλο, ο οποίος επισκευάστηκε πρόσφατα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ