gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 31 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΜΑΡΙ Επαρχία ΡΕΘΥΜΝΟ" .


Προσκυνήματα (31)

Εκκλησίες

Ναός Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στη νότια είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μια δίκλιτη εκκλησία αλλά δυστυχώς οι τοιχογραφίες της δεν έχουν διατηρηθεί.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

  Μέσα στο χωριό βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, υψηλής αισθητικής. Μια από αυτές παριστάνει το δωρητή της εκκλησίας, ένα ιερέα (τον Γεώργιο Βαρούχα) και μια γυναίκα με μαύρα. Το πρόσωπο του ιερέα είναι καλλιτεχνημένο με μοναδική δεξιότητα. Η εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πριν από τη σύγχρονη εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο νεκροταφείο του χωριού φαίνεται από το χωριό κάτω στην κοιλάδα. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν μερικές τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου Ξιφοφόρου

ΑΠΟΔΟΥΛΟΥ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στο χωριό Αποδούλου βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Ξιφοφόρου με επιγραφές του 1496 και τοιχογραφίες του ιερέα Αναστάσιου. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη με τρεις κάμαρες στην κάθε πλευρά, περισσότερο για να στηρίζουν την εκκλησία και να κάνουν πιο ελκυστικό το χώρο. Ο Άγιος Γεώργιος εικονίζεται ανάμεσα στις δυο κάμαρες πάνω στο άλογό του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο νεκροταφείο του χωριού περιέχει τοιχογραφίες του δεκάτου τετάρτου και δεκάτου πέμπτου αιώνα και παραστάσεις του δωρητή, ενός άντρα με μια περίεργη λευκή φορεσιά. Η εκκλησία, που βρίσκεται πάνω δεξιά από το χωριό έχει καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα του Αμαρίου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου

ΒΑΘΙΑΚΟ (Οικισμός) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο χωριό. Οι τοιχογραφίες του 12ου αιώνα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου στις Σμίλες

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Κάτω από τις Βρύσες βρίσκονται τα ερείπια του παλιού χωριού Σμίλες. Κοντά σ' αυτά θα επισκεφτείτε και μια εκκλησία κάτω από ένα πλάτανο, η οποία περιέχει μερικές τοιχογραφίες.

Μεταμόρφωση Σωτήρα

ΒΩΛΕΩΝΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
Βασιλική του 14ου αιώνα. Διατηρούνται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Αγιος Ονούφριος

ΓΕΝΝΑ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Μονόκλιτη βασιλική με χαρακτηριστικό βενετσιάνικο θύρωμα. Η εκκλησία με το πέτρινο τέμπλο είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 1329 και αποδίδουν έντονα το πνεύμα της παλαιολόγειας ζωγραφικής.
  Ανάμεσα στις τοιχογραφίες αναφέρεται και ο κτήτορας Μιχαήλ Βαρούχας.
Κείμενο: Στέλλα Καλογεράκη
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου.

Μεσοβυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΓΕΡΑΚΑΡΙ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Το χωριό κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο μετά την απαγωγή του στρατηγού Kreipe. Στην περιοχή βρίσκονται μερικές παλιές εκκλησίες. Στην τοποθεσία Φωτί, στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Η εκκλησία έχει ένα κλίτος ένα νάρθηκα μπροστά κι ένα θόλο. Ο θόλος είναι διακοσμημένος με καμάρες φτιαγμένες από τούβλα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έξω από το χωριό Γερακάρι που απέχει 41χιλ. από το Ρέθυμνο, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χρονολογείται στον 13ο μ.Χ. αιώνα. Πρόκειται για μονόχωρη κεραμοσκεπή εκκλησία με μεταγενέστερο νάρθηκα μετά τρούλου. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος της εκκλησίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον

Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου

ΕΛΕΝΕΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Στο χωριό Ελένες βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου με ευχάριστες τοιχογραφίες χρονολογημένες το 1609, αλλά και με έξοχες παλιές εικόνες.

Εκκλησία της Παναγίας

ΘΡΟΝΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η σημαντική Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας χρονολογείται από το 14ο αιώνα και περιέχει τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Οι τοιχογραφίες έγιναν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδου. Αυτές της παλαιότερης εποχής βρίσκονται στο μπροστινό μέρος πίσω από το τέμπλο. Υπάρχει επίσης μια επιγραφή χρονολογημένη το 1491, στο νότιο τοίχο. Το πάτωμα μιας παλαιότερης βασιλικής πιθανότατα του 4ου αιώνα επεκτείνεται έξω από το οικοδόμημα. Η παλαιότερη εκκλησία ήταν πιθανότατα η επισκοπική εκκλησία της Σιβρύτου. Η διακόσμηση στο εξωτερικό έχει Βενετικές επιρροές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

Μέσα στο χωρίο Θρόνος Αμαρίου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 14ου μ.Χ. αιώνα η οποία χτίστηκε πάνω παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου μ.Χ. αι., τμήμα των ψηφιδωτών δαπέδων της οποίας έχει αποκαλυφθεί. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος της εκκλησίας ανήκει σε δύο περιόδους.

Βυζαντινός ναός Αγίου Ονουφρίου

  Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ονούφριου με τοιχογραφίες του Michael Venieri χρονολογημένες το 1318, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο κάτω από το χωριό Θρόνος.

Βυζαντινή εκκλησία Αστρατήγου

ΚΑΡΔΑΚΙ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η εκκλησία βρίσκεται στο νεκροταφείο του χωριού και φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο κάτω από το χωριό. Περιέχει μερικές τοιχογραφίες.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΛΑΜΠΙΩΤΕΣ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στις Λαμπιώτες βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας που περιέχει τοιχογραφίες με δυτικές επιρροές. Υπάρχει επίσης ένα οικόσημο πάνω σ' ένα τάφο, στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας.

Αγος Νικόλαος

Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΜΕΡΩΝΑΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Η αρχιτεκτονική της είναι δυσδιάκριτη επειδή ο θόλος είναι στηριγμένος στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας. Τα τρία κλίτη της είναι μοναδικά σε μήκος και χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στους πίσω τοίχους υπάρχουν κάμαρες, μια σε κάθε ένα από τα τρία ημικύκλια όπου καταλήγουν τα κλίτη. Πάνω από την πόρτα υπάρχει το οικόσημο των Καλλέργηδων (μια σημαντική Κρητική οικογένεια κατά τη Βενετοκρατία). Τα πορτοπαράθυρα είναι κομψά χαραγμένα και υπάρχει μια διακόσμηση πεπονιού. Η εκκλησία περιέχει τοιχογραφίες όπως επίσης και εικόνες της Παναγίας του 14ου αιώνα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Νικόλαος

Διατηρούνται τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Αγία Παρασκευή στη Μονή Ασωμάτων

ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (Μοναστήρι) ΣΥΒΡΙΤΟ
Δυτικά της Μονής Ασωμάτων βρίσκεται η σταυροειδής με τρούλο εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία θα πρέπει να χτίστηκε γύρω στον 13ο αι. και να ανακατασκευάσθηκε τον 15ο ή 16ο. Στο βόρειο τοίχο του ναού υπάρχει τάφος με αψιδωτή κόγχη στο εσωτερικό της οποίας απεικονίζονται δύο μορφές με υψωμένα χέρια που με βάση την επγραφή πρόκειται για τους αδελφούς Θεόδωρο και Γεώργιο Χορτάτση.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα μεγάλο θόλο στο κέντρο. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει ένας τάφος για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι είναι του Γεωργίου Χορτάτζη, του αρχηγού της επανάστασης κατά των Βενετών. Υπάρχουν και τοιχογραφίες των ηγετών της επανάστασης του 1272.

Αγιος Γεώργιος

ΟΨΙΓΙΑΣ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
Ο ναός του κοιμητηρίου του χωριού. Σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών.

Ναός Αγίου Ιωάννη και Αγίας Τριάδας

ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Ακριβώς πριν μπείτε στο χωριό, πάνω στο δρόμο, βρίσκεται η δίκλιτη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας. Τα δύο κλίτη, στηρίζονται με καμάρες στολισμένες με ανάγλυφες παραστάσεις σε σχήμα πεπονιού. Εξωτερικά η εκκλησία έχει μια εντυπωσιακά διακοσμημένη πόρτα και μια επιγραφή του 1645 στο καμπαναριό της. Στο εσωτερικό υπάρχει τάφος με ένα οικόσημο, επιγραφές και διακοσμήσεις.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων

ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στο Πετροχώρι (Αποσέτι) βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με κάποιες ασυνήθιστες τοιχογραφίες κι επιγραφές του 1580 και του 1594. Υπάρχει και μια παλιά βρύση στην είσοδο του χωριού, απέναντι από την εκκλησία.

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΠΛΑΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΥΡΗΤΕΣ
  Στο χωριό υπάρχει η Βυζαντινή εκκλησιά της Παναγίας με καλής ποιότητας τοιχογραφίες, που διατηρούνται και σε καλή κατάσταση. Η εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία, στο κέντρο του χωριού.

Εξωκκλήσια

Βυζαντινός ναός της Θεοτόκου

ΧΩΡΔΑΚΙ (Οικισμός) ΣΥΒΡΙΤΟ
  Η εκκλησία έχει εξωτερικές διακοσμήσεις, ένα εντυπωσιακό πίσω παράθυρο και μερικές τοιχογραφίες.

Μοναστήρια

Μονή Καλόειδενας

ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ (Χωριό) ΣΥΒΡΙΤΟ
Τηλέφωνο: +30 28310 23653, 58842
Φαξ: +30 28310 58843

  Στη νότια είσοδο στο χωριό βρίσκεται ένας χωματόδρομος αριστερά προς το μοναστήρι της Καλοίδενας και μια Βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού. Το παλιό μοναστήρι βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με ψηλά δέντρα, νερά και με καταπληκτική θέα προς το Ψηλορείτη στην απέναντι πλευρά της κοιλάδος του Αμαρίου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Ασωμάτων Αμαρίου

ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (Μοναστήρι) ΣΥΒΡΙΤΟ
Τηλέφωνο: +30 28310 23653, 58842
Φαξ: +30 28310 58843

  Το Βυζαντινό αυτό μοναστήρι μάλλον χρονολογείται από την πρώτη Βυζαντινή περίοδο παρ' όλο που οι περισσότερες αναφορές σ' αυτό παραπέμπουν στο 13ο αιώνα. Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου, στο μοναστήρι, χτίστηκε πάνω σε παλαιότερη Βυζαντινή εκκλησία. Το μοναστήρι έχει μακριά ιστορία σχετική με τον αγώνα των Κρητικών για ελευθερία κι εκπαίδευση, με συνέπεια να λεηλατηθεί και να καταστραφεί αρκετές φορές κατά την Τουρκοκρατία αλλά ολοκληρωτικά έπεσε στους σεισμούς του 1810. Στη νότια είσοδο αναγράφονται οι χρονολογίες 1692 - 1847. Σήμερα στεγάζεται εδώ η Γεωργική Σχολή. Αρκετά απομεινάρια από το πλούσιο παρελθόν του μοναστηριού βρίσκονται εκτεθειμένα στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ