gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΝΤΑΝΟΣ Χωριό ΧΑΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (10)

Εκκλησίες

Εκκλησία της Αγίας Αννας

ΑΝΙΣΑΡΑΚΙ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στο Ανισαράκι βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αννας με τοιχογραφίες του 1462 και επίσης μνημονεύονται οι εννέα δωρητές της. Το ζωγραφισμένο εικονοστάσι είναι ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκκλησίας.

Εκκλησία της Παναγίας

  Η εκκλησία της Παναγίας με τις καλής ποιότητας και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αγία Παρασκευή

  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΚΑΒΑΛΛΑΡΙΑΝΑ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στα Καβαλαριανά βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου με τοιχογραφίες του Ιωάννη Παγωμένου, χρονολογημένες το 1327. Οι δεκατέσσερις δωρητές του ναού φαίνονται σε δύο ομάδες.

Εκκλησία της Παναγίας

ΚΑΔΡΟΣ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στο Κάδρος βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Έξω από την Παναγία υπάρχουν αρχαίες κολόνες παλιότερου κτιρίου. Η εκκλησία έχει επίσης καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες στις οποίες επικρατεί η ασυνήθιστα αυστηρή εικόνα της Παναγίας.

Σωτήρας Χριστός

ΚΑΝΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Ο Σωτήρας Χριστός βρίσκεται στη γειτονιά Ζεβρεμιανά και είναι μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Κρήτης. Η εκκλησία δε μοιάζει να είναι πολύ παλιά, αλλά έχει πολλά τμήματα από μια παλαιότερη βασιλική που έχουν ενσωματωθεί στην ίδια οικοδομή. Υπάρχουν κεντρικοί κίονες από μια παλιότερη εκκλησία κατά μήκος της καινούργιας. Το κομμάτι ενός σταυρού κι ένας κίονας έχουν χτιστεί στον τοίχο της εκκλησίας. Υπάρχουν επίσης μερικές κολόνες με σταυρούς, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για να στηρίξουν καμπυλωτές καμάρες στο εσωτερικό της εκκλησίας. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά τα κομμάτια ανήκουν σε παλιότερη επισκοπική εκκλησία. Η εκκλησία αυτή είναι μία μονόκλιτη, μακριά κι έχει ενδιαφέρουσες βυζαντινές διακοσμήσεις στο πίσω μέρος και γύρω από το πίσω παράθυρό της. Για να στηρίζεται το οικοδόμημα υπάρχουν καμπυλωτές καμάρες. Μέσα στην εκκλησία βρίσκονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Γεώργιος

ΠΛΕΜΕΝΙΑΝΑ (Χωριό) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Μετά τα Πλεμενιανά, στο δρόμο από την Κάντανο προς την Παλαιόχωρα βρίσκεται μια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με μεγάλες υπέροχες τοιχογραφίες του δέκατου τέταρτου αιώνα. Οι δωρητές της εκκλησίας φαίνονται και πάλι. Η γυναίκα είναι γονατιστή.

Παναγία η Μυρτιδιώτισα

  Νότια της Καντάνου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Το σύντομο στενό μονοπάτι, που οδηγεί προς την εκκλησία είναι γεμάτο μυρτιές και η τοιχογραφία των δωρητών, τους απεικονίζει ανάμεσα σε μυρτιές.

Αγιος Γεώργιος

ΦΛΩΡΙΑ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Στα Κάτω Φλώρια βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του Ιωάννη Προβατόπουλου, χρονολογημένες το 1497. Ο δωρητής φαίνεται στα δεξιά της πόρτας και έξω από την εκκλησία υπάρχει μια διακόσμηση ανάγλυφου πεπονιού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία των Αγίων Πατέρων

  Η εκκλησία των Αγίων Πατέρων βρίσκεται στα Ανω Φλώρια με τοιχογραφίες του Ξένου Διγενή, χρονολογημένες το 1462.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ