gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ Δήμος ΧΑΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (7)

Εκκλησίες

Αγιος Γεώργιος

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1243) είναι κοντά στον πύργο Da Molin. Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες του Παύλου Προβατά.

Αι Γιάννης Κυρ Γιάννης

  Η εξαιρετικά σημαντική εκκλησία του Αϊ - Γιάννη, Κυρ Γιάννη (το κανονικό της όνομα είναι Ζωοδόχου Πηγής) βρίσκεται στο δρόμο για Κουφό, 100 μέτρα από το δρόμο ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες. Πρόκειται για την πιο θαυμάσια τοποθετημένη βυζαντινή εκκλησία. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα πιθανότατα πάνω σε προϋπάρχουσα του 10ου αιώνα που καταστράφηκε από σεισμό το 1303 και είχε επιρροές από τις νεότερες βυζαντινές αρχιτεκτονικές προτάσεις της Αγίας Σοφίας, αλλά και από άλλες. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με δωμάτια χαμηλότερου ύψους που της δίνουν τη μορφή ορθογωνίου σχήματος. Έχει ένα νάρθηκα στο μπροστινό μέρος υποδιαιρούμενο σε τρία μέρη που είναι στενότερα από το υπόλοιπο της εκκλησίας. Έχει δύο τρούλους, ένα στο σημείο που διασταυρώνονται τα κύρια κλίτη κι ένα στο νάρθηκα. Γύρω υπάρχουν καμάρες περίπου στο ίδιο ύψος με αυτό της εκκλησίας. Τα παράθυρα της εκκλησίας είναι στενόμακρα κι έχουν την παραδοσιακή βυζαντινή πλίνθινη διακόσμηση στα πλάγια. Μερικά παράθυρα έχουν κίονες, ένα κεντρικό και άλλους δύο στ' αριστερά και στα δεξιά που επιτρέπουν στο φως να μπαίνει στο εσωτερικό. Το πίσω μέρος της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με δύο σειρές παράθυρα και τυφλές καμάρες το ένα επάνω στο άλλο. Στο εσωτερικό υπάρχουν δείγματα μαρμάρινων κολόνων και κιονόκρανων, ενώ και κάποιοι ζωγραφισμένοι τοίχοι φαίνονται ακόμα. Η εκκλησία αυτή συμπληρώνει μοναδικά το τοπίο, που ιδιαίτερα την άνοιξη με τις ευωδίες των ανθισμένων πορτοκαλόδεντρων και τη θέα των σκεπασμένων με χιόνι ακόμα κορυφών των Λευκών Ορέων, μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Σωτήρα Χριστού

ΜΕΣΚΛΑ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Στο χαμηλότερο σημείο του χωριού σε ένα χωματόδρομο, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού με τοιχογραφίες των Θεόδωρου και Μιχάλη Βενιέρη (1403), πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οι καλλιτέχνες σημείωσαν τα ονόματά τους μαζί με την επιγραφή του δωρητή.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

  Η εκκλησία της Σύλληψης της Θεοτόκου περιλαμβάνει μερικά τμήματα μιας παλιότερης εκκλησίας που χρονολογείται από την Κλασική Περίοδο, μερικά μωσαϊκά της οποίας είναι ακόμα ορατά. Βρίσκεται στο τέλος του χωριού μπροστά από μεγαλύτερη και νεότερη εκκλησία που χτίστηκε με το ίδιο όνομα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ

  Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου έχει ένα κίονα από παλιότερο κτίριο στην οροφή της. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Εξωκκλήσια

Βυζαντινή εκκλησία Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας

ΣΑΜΑΡΙΑ (Εθνικός δρυμός) ΧΑΝΙΑ
  Στα μισά του φαραγγιού βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο χωριό με το όνομα "Σαμαριά". Εκεί είναι η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία η οποία έδωσε το όνομά της στην περιοχή, αφού το "Σαμαριά" αποτελεί συναίρεση του "Οσία Μαρία". Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού και φτάνετε εκεί από ένα μονοπάτι από το σημείο όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ