gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΑΤΑΒΥΡΟΣ Δήμος ΡΟΔΟΣ".


Εορτές & πανηγύρια (2)

Εθιμικές

Το σφάξιμο του χοίρου

Το σφάξιμο του χοίρου τα Χριστούγεννα που γίνεται από παρέες (6-8 άτομα ). Όλοι μαζί σφάζουν και γδέρνουν τα ζώα και ότι δεν καταναλώνεται γίνεται παστό ή λουκάνικα.

Πασχαλινές

Εθιμα του Πάσχα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλούρια .Τη Μεγάλη Τρίτη φέρνουν την εικόνα της Παναγίας σε κάποιο από τα σπίτια του χωριού. Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ ανάβει ο καλαφουνός. Είναι μεγάλη φωτιά και συμβολίζει το κάψιμο του Ιούδα. Σύμφωνα με το έθιμο ο καλαφουνός πρέπει να παραμείνει αναμμένος έως την Κυριακή του Πάσχα. Την ημέρα αυτή βάφουν τα αυγά τους οι νοικοκυρές. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα παιδιά μαζεύονται όλα μαζί περνάνε από διάφορα μοναστήρια και προσκυνούν .Το Μεγάλο Σάββατο παλικάρια κουβαλούν ξύλα από το δάσος και ανάβουν φωτιά έξω από την εκκλησία. Στη φωτιά μικροί και μεγάλοι πετάνε το Μάρτη ( βραχιόλι που φτιάχνουν μόλις μπει ο Μάρτης για να προστατεύονται από τον ήλιο ).Ρίχνοντας τον στη φωτιά -κουτσούροι- κάνουμε μια ευχή . Μετά την Ανάσταση μαζεύονται στα σπίτια για να φάνε βραστό κεφάλι κατσικιού και μαγειρίτσα. Την Κυριακή του Πάσχα τρώνε το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα το λαμπριάτη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ατταβύρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ