gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ Δήμος ΣΕΡΡΕΣ".


Εορτές & πανηγύρια (1)

Αποκριάτικες

Κούλουμα (Καθαρά Δευτέρα)

  Ημέρα χαράς και κεφιού έχει καθιερωθεί η Καθαρά Δευτέρα για όλα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Στρυμόνα. Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Πολιτιστικών συλλόγων που με κέφι και προθυμία ετοιμάζουν από πολύ πρωί ό,τι χρειάζεται για να γιορταστούν τα κούλουμα (σαρακοστιανά φαγητά, παραδοσιακή φασολάδα άλλα και το χώρο για το γλέντι, το φαγοπότι και το πέταγμα του χαρταετού).
  Η προέλευση της λέξης «Κούλουμα» σύμφωνα με τον πατέρα της Ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη είναι λατινική, από το cuuiulus που εκτός από ότι σημαίνει αφθονία ή περίσσευμα, σημαίνει και το πέρας και τον επίλογο. Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα, μέρα η οποία, κατά τον λαό, θεωρείται μέρα αποτοξίνωσης από τα πλούσια φαγοπότια της αποκριάς.
  Στο δήμο Στρυμόνα οι Πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλα τα χωριά ξεκινούν να μαγειρεύουν από νωρίς το πρωί την παραδοσιακή φασολάδα και ετοιμάζουν γεύματα για όλο τον κόσμο με λαγάνα, χαλβά, ελιές, πίκλες και άλλες σαρακοστιανές λιχουδιές. Το φαγητό συνοδεύεται με γλέντι με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορό καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.
  Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού. Ο ουρανός εκείνη τη μέρα γεμίζει από χρώματα και σχέδια και γίνεται χαρούμενος και φωτεινός έτοιμος να δεχτεί την άνοιξη που έρχεται.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Στρυμώνα


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ