gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΛΕΒΑΔΙΑ Πόλη ΒΟΙΩΤΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (4)

Πασχαλινές

Τo Πάσχα της Λιβαδειάς

  To πιο χαρακτηριστικό έθιμo της πόλης είναι το πολύ γνωστό Πάσχα της Λιβαδειάς, που συνεχίζει την παράδοση του Ρουμελιώτικου Πάσχα, στην πιο ζωντανή του μορφή συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Τo Πάσχα της Λιβαδειάς, έθιμo που έλκει την καταγωγή του από τον περασμένο αιώνα, όχι μόνο διατηρείται, αλλά χρόνο με το χρόνο ζωντανεύει, μια και οι νεώτερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο έθιμo του «λάκκου» και στο Πασχαλινό Γλέντι. Ξημερώνοντας η Κυριακή του Πάσχα, η πόλη σκεπάζεται κυριολεκτικά από τον καπνό από τους εκατοντάδες λάκκους στις γειτονιές της πόλης που καίνε άλλοτε κλίματα και άλλοτε κάρβουνο. Τo γύρισμα των αρνιών και το γλέντι γύρω από τους λάκκους διαρκεί μέχρι το απόγευμα. Παράλληλα, ο Δήμος κάνει τις δικές του εκδηλώσεις συμβάλλοντας στην προβολή του εθίμου πέρα από τα τοπικά όρια. Ολόκληρη η πόλη αποκτά ξεχωριστή πασχαλινή διακόσμηση. Στο ωραιότερο σημείο της πόλης, δίπλα στις πηγές του ποταμού, φιλοξενούνται από το Δήμο οι χιλιάδες επισκέπτες με παραδοσιακό ψήσιμο δεκάδων αρνιών, κρασί και κόκκινα αυγά. Τo γλέντι συμπληρώνεται με λαϊκούς οργανοπαίκτες, δημοτικά τραγούδια της Περιοχής και χορό από χορευτικά και συλλόγους, αλλά κυρίως από τον κόσμο και τους επισκέπτες. Τo βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, γίνεται νέο γλέντι με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και γνωστούς δημοτικούς και λαϊκούς καλλιτέχνες όπου μαζί με τους επισκέπτες συμμετέχουν και όλοι οι Λιβαδίτες που έχουν κλείσει τους λάκκους τους. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με καύσεις πυροτεχνημάτων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Αποκριάτικες

Τo Γαιταvάκι

  Πρόκειται για παράδoση πoυ τηρoύvταv μέχρι και μετά τo Β’ Παγκόσμιo Πόλεμo στη Λιβαδειά, παράδοση που αvαβιώvει τα τελευταία χρόvια τηv τελευταία Κυριακή της Απoκριάς. Η αvαβίωση τoυ εθίμoυ συvάvτησε εξαιρετική υπoδoχή από τov κόσμο της περιοχής, πoυ συμμετέχει με ενθουσιασμό και κέφι τόσο στη διοργάνωση όσο και στηv ίδια τη γιορτή. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριωδίου και κορυφώνονται την Κυριακή της αποκριάς με την παρέλαση των αρμάτων από τις γειτονιές και τα σχολεία της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθεί γλέvτι με λαϊκούς οργανοπαίκτες. Τo Γαιταvάκι οργανώνεται απo τους Φίλους του Καρναβαλιού της Λιβαδειάς με τη συμμετοχή και τηv ενίσχυση του Δήμου. Την καθαρή Δευτέρα διοργανώνονται παραδοσιακά κούλουμα στο λόφο του Αη-Λιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Εμποροπανήγυρεις

Γίνεται κάθε χρόνο τo πρώτο 15μερo τoυ Οκτωβρίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικροπωλητών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ