gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ Χωριό ΧΑΝΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (1)

Πανηγύρια

Αγίου Γεωργίου

Ενας από τους πιο αγαπητούς αγίους των Κρητικών είναι ο Αγιος Γεώργιος. Η γιορτή του χιλιοτραγουδισμένου αγίου για τους κτηνοτρόφους σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και, κατά συνέπεια, της παραγωγικής δραστηριότητας, δηλαδή της τυροκομίας, του κουρέματος των προβάτων και της αναπαραγωγής των ζώων.
Στην Ασή Γωνιά το ξημέρωμα της γιορτής, οι βοσκοί οδηγούν ένα ένα τα κοπάδια στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη. Το κοπάδι του κάθε "μητάτου" (μαντριού) οδηγείται σε έναν περιφραγμένο χώρο κοντά στην εκκλησία, την "κούρτα". Στην είσοδό του βρίσκονται οι "αρμεχτάδες", οι οποίοι αρμέγουν τα ζώα. Όταν τελειώσουν το άρμεγμα, ο ιερέας, αφού διαβάσει την ειδική ευχή, ευλογεί και ραντίζει τα ζώα με αγιασμό. Το γάλα που έχει συγκεντρωθεί από το άρμεγμα, αφού βραστεί, μοιράζεται στους κατοίκους του χωριού και στους προσκυνητές. Μετά τον αγιασμό των κοπαδιών, που τελειώνει γύρω στις πέντε το απόγευμα, γίνεται η περιφορά των εικόνων του αγίου και της Αναστάσεως γύρω από τον ιερό ναό και, στη συνέχεια, ακολουθεί Θεία Λειτουργία.
Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, γίνεται στο χωριό γλέντι μέχρι αργά τη νύχτα με ριζίτικα τραγούδια και χορούς, όπως κρητική σούστα, πεντοζάλη και χανιώτικο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ