gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΡΙΒΟΛΙ Κοινότητα ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (4)

Πανηγύρια

Προφήτης Ηλίας

ΠΕΡΙΒΟΛΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
20/7
  Στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία μετά τη δοξολογία γίνεται δημοπράτηση εικόνας. Αυτός που δίνει τη μεγαλύτερη προσφορά σέρνει το χορό μαζί με την οικογένειά του υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Η συνοικία του χωριού στην περιοχή του Προφήτη Ηλία δέχεται επισκέψεις, ενώ το ίδιο βράδυ διοργανώνεται γλέντι στα καφενεία του χωριού.
   Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Κλείδωνας

24/6
  Εκτός από όλα τα άλλα, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Περιβόλι και για τα πανηγύρια του. Ξεκινάμε στις 24 Ιουνίου με τον Κλείδωνα. Την παραμονή οι γυναίκες στολίζουν ένα κανάτι με φύλλα καρυδιάς. Μετά αφού χορέψουν στην πλατεία, πηγαίνουν στην βρύση λέγοντας συγκεκριμένα τραγούδια και γεμίζουν το κανάτι με νερό. Την ημέρα της γιορτής, αφού επαναληφθεί η ίδια διαδικασία, οι γυναίκες πηγαίνουν στην βρύση και αδειάζουν το νερό από το κανάτι. Το ίδιο βράδυ βάζουν όλες από ένα λουλούδι κάτω από το μαξιλάρι τους. Βέβαια και τις δύο ημέρες, γλεντάνε το βράδυ στην πλατεία μαζί άντρες και γυναίκες.
   Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αγία Παρασκευή

  Της Αγίας Παρασκευής το πανηγύρι διαρκεί 4 ημέρες. Στο χωριό τότε υπάρχει ορχήστρα που επισκέπτεται τα σπίτια και κάποια στιγμή ο χορός που στήνεται μεταφέρεται στην πλατεία. Κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα μετά το χτύπο της καμπάνας, πηγαίνουν όλοι τραγουδώντας στο Κίνικ (τοποθεσία του χωριού). Εκεί αρχίζει ενιαίος χορός, όπου προηγούνται οι άνδρες και ακολουθούν οι γυναίκες. Μετά από εκεί ο χορός ξανά στήνεται στην πλατεία χωρίς όργανα. Την τρίτη ημέρα μετά το Κίνικ, οι νέοι αγωνίζονται στο άλμα εις τριπλούν. Την τέταρτη ημέρα γίνεται εκδρομή στο κήπο της Ελλης, όπου υπάρχει βρύση, ψήνουν και γλεντάνε.
   Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Το Γενέσιο της Θεοτόκου

8/9
  Το πιο γραφικό πανηγύρι του χωριού γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννησης της Θεοτόκου). Την παραμονή το βράδυ γίνεται στον Αγιο Γεώργιο εσπερινός, αρτοκλασία και παράκληση. Ακολουθεί η περιφορά της εικόνας του αγίου, ενώ οι εκκλησιάζοντες ακολουθούν με λάβαρα, κεριά και μικρές εικόνες τα παιδιά. Γίνεται λιτανεία και όλοι μαζί κάνουν 3 φορές το γύρο της εκκλησίας ψάλλοντας. Το πρωί γίνεται εκκλησιασμός και ύψωμα και η εκκλησία κάνει το τραπέζι στον πλειοδότη. Μετά την περιφορά της εικόνας του προστάτη του χωριού Αγ. Γεωργίου, η πομπή ψάλλοντας πηγαίνει ως τον Αγ. Αθανάσιο όπου γίνεται δέηση, στη συνέχεια στην Αγ. Παρασκευή, στον Αγ. Παντελεήμονα, στον Προφήτη Ηλία και καταλήγουν στην πλατεία, όπου μετά την τελευταία δέηση γίνεται χορός.
   Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ