gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ Δήμος ΣΕΡΡΕΣ" .


Εορτές & πανηγύρια (10)

Αποκριάτικες

Κούλουμα (Καθαρά Δευτέρα)

ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ (Δήμος) ΣΕΡΡΕΣ
  Ημέρα χαράς και κεφιού έχει καθιερωθεί η Καθαρά Δευτέρα για όλα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Στρυμόνα. Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Πολιτιστικών συλλόγων που με κέφι και προθυμία ετοιμάζουν από πολύ πρωί ό,τι χρειάζεται για να γιορταστούν τα κούλουμα (σαρακοστιανά φαγητά, παραδοσιακή φασολάδα άλλα και το χώρο για το γλέντι, το φαγοπότι και το πέταγμα του χαρταετού).
  Η προέλευση της λέξης «Κούλουμα» σύμφωνα με τον πατέρα της Ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη είναι λατινική, από το cuuiulus που εκτός από ότι σημαίνει αφθονία ή περίσσευμα, σημαίνει και το πέρας και τον επίλογο. Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα, μέρα η οποία, κατά τον λαό, θεωρείται μέρα αποτοξίνωσης από τα πλούσια φαγοπότια της αποκριάς.
  Στο δήμο Στρυμόνα οι Πολιτιστικοί σύλλογοι σε όλα τα χωριά ξεκινούν να μαγειρεύουν από νωρίς το πρωί την παραδοσιακή φασολάδα και ετοιμάζουν γεύματα για όλο τον κόσμο με λαγάνα, χαλβά, ελιές, πίκλες και άλλες σαρακοστιανές λιχουδιές. Το φαγητό συνοδεύεται με γλέντι με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορό καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.
  Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού. Ο ουρανός εκείνη τη μέρα γεμίζει από χρώματα και σχέδια και γίνεται χαρούμενος και φωτεινός έτοιμος να δεχτεί την άνοιξη που έρχεται.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Στρυμώνα


Εθιμικές

Προφήτη Ηλία - Κουρμπάνι

ΝΕΟΣ ΣΚΟΠΟΣ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
20/7
  Στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, μετά τον πανηγυρικό όρθρο πραγματοποιείται το παραδοσιακό έθιμο "κουρμπάνι". Συγκεκριμένα μετά τη λειτουργία, οι πιστοί απολαμβάνουν το υπέροχο φαγητό, το "κουρμπάνι" που μαγειρεύεται ειδικά για τη γιορτή.
  Πρόκειται για ένα Θρακικό έθιμο το οποίο οι κάτοικοι του Νέου Σκοπού φέρνουν κληρονομιά από τον σκοπό της Ανατολικής Θράκης από όπου κατάγονται. Εκεί κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι πιο εύποροι κάτοικοι του χωριού πρόσφεραν στην εκκλησία σε ένδειξη ευχαρίστησης προς τον Αγιο, τα σφάγια για να μαγειρευτούν και να μοιραστούν στους κατοίκους του χωριού για το γεύμα τους. Σήμερα για το "κουρμπάνι" οι κάτοικοι του Νέου Σκοπού εργάζονται μέρες πριν. Η αγορά των υλικών γίνεται με χρήματα που συγκεντρώνονται από διάφορες εθελοντικές εισφορές. Το φαγητό είναι μοσχαρίσιο κρέας κοκκινιστό με ρύζι. Η προετοιμασία γίνεται με συλλογική εργασία δημοτών, φορέων και εκκλησίας. Το μαγείρεμα που γίνεται στον αυλόγυρο του ξωκλησιού του Προφήτη Ηλία, ξεκινά τις πρώτες πρωινές ώρες ανήμερα της γιορτής. Με τη λήξη του Πανηγυρικού Όρθρου τα πάντα είναι έτοιμα. Το φαγητό μοιράζεται στους πιστούς, οι οποίοι απολαμβάνουν την υπέροχη γεύση και χαίρονται την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πατροπαράδοτο έθιμο.
   Τα τελευταία χρόνια κουρμπάνι γίνεται και σε άλλα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας, πάντα βέβαια μετά από κάποια Θρησκευτική γιορτή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Στρυμώνα


Πρωτοχρονιάτικο "σουρβάκισμα"

Έθιμο που κρατάει ακόμη και σήμερα χωρίς καμιά φθορά είναι το "σουρβάκισμα" στον Νέο Σκοπό. Από πολύ πρωί, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς όλα τα μικρά παιδιά του χωριού βγαίνουν για να "σουρβακίσουν".
Στα χέρια κρατούν την "σουρβάκα" που είναι ένα κλαδί από δέντρο του βουνού. Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, χτυπάνε με την "σουρβάκα" την εξώπορτα και λένε : Σούρβα - σούρβα με υγεία και ευτυχία και το νέο έτος Χρόνια Πολλά.
Αφού τα παιδιά πούνε το "σούρβα-σούρβα", η νοικοκυρά τους δίνει χρήματα, όπως γίνεται στα κάλαντα. Παλιότερα μαζί με τα χρήματα ή αντί γι' αυτά, έπαιρναν φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Στρυμώνα


Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή των Λουλουδιών (Μάιος)

ΜΟΝΟΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Η γιορτή λουλουδιών έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο, τον μήνα Μάιο, με την συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΟΚΑ) του Δήμου Στρυμόνα, του Πολιτιστικού Συλλόγου και του σωματείου παραγωγών Μονόβρυσης. Είναι μια μεγάλη έκθεση ανθοκομίας στην οποία συμμετέχουν όλοι οι ντόπιοι καλλιεργητές, Είναι το γεγονός της άνοιξης για τον Δήμο, αλλά και για ολόκληρο το νομό. Εκατοντάδες είναι οι ποικιλίες λουλουδιών, που παρουσιάζονται από τους εκθέτες και μαγεύουν πραγματικά τους επισκέπτες με τα υπέροχα χρώματα τους. Η γιορτή λουλουδιών διαρκεί 4-5 μέρες και περιλαμβάνει την ανθοκομική έκθεση, διαλέξεις ενημέρωσης των αγροτών, πολιτιστικές εκδηλώσεις και βράβευση των παραγωγών. Η γιορτή λουλουδιών αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και θεωρείται μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στο Νομό Σερρών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Στρυμώνα


Πανηγύρια

Αγίας Μαρίνας

ΒΑΛΤΟΤΟΠΙ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
17/7

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΜΟΝΟΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
15/8

Αγίας Μαρίνας

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
17/7

Γενέθλια της Θεοτόκου

7/9 - 8/9

Προφήτη Ηλία

ΠΕΘΕΛΙΝΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
20/7

Αγίας Παρασκευής

ΨΥΧΙΚΟ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
25/7 - 26/7

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ