gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΙΕΡΙΑ Δήμος ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (6)

Εθιμικές

"Κυριαλέσα"

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
6/1 - 6/1
  Εθιμο όλων των οικισμών που διατηρείται στο Ελατοχώρι. Ομάδες νέων του χωριού παίρνουν μετά από "δημοπρασία" τις εικόνες της εκκλησίας του χωριού. Στη συνέχεια ψάλλοντας "Κύριε Ελέησον" περνούν από όλες τις πηγές και τα νερά του χωριού και της ευρύτερης περιοχής καταλήγοντας πάλι στην εκκλησία.

"Κριτσμάς"

ΠΙΕΡΙΑ (Δήμος) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Ο Δήμος Πιερίων αναβιώνει το έθιμο της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Πιερίας και ιδιαίτερα των οικισμών του Δήμου, με την επωνυμία "κριτσμάς".
  Οταν προς το τέλος του Σεπτέμβρη οι καπνοπαραγωγοί, που αποτελούσαν το 90% των απασχολούμενων με τη γεωργία κατοίκων των ορεινών οικισμών των Πιερίων, τελείωναν την συλλογή του καπνού, εγκατέλειπαν τις αγροτικές καλύβες και επέστρεφαν στο σπίτι, στο χωριό, για το καλό της ετήσιας σοδιάς, έστηναν σπιτικό γλέντι που ονομαζόταν "κριτσμάς". Τελείωμα δηλαδή της συλλογής του καπνού και επιστροφή στο σπίτι. Στο γλέντι κυρίαρχο φαγητό ήταν η πίτα που έφτιαχνε η νοικοκυρά με γέμιση τα διαθέσιμα υλικά, κολοκύθα, χόρτα, γάλα, τυρί κλπ.
  Σήμερα στους οικισμούς του Δήμου εξακολουθούν οι κάτοικοι να είναι αγρότες-καπνοπαραγωγοί. Η εξέλιξη και η αυτοματοποίηση των γεωργικών μηχανημάτων έχει προσφέρει πολλές ευκολίες και ανέσεις σε όλη την διαδικασία της καπνοκαλλιέργειας. Δεν παύει όμως να είναι μία επίπονη απασχόληση που κρατά τον καπνοκαλλιεργητή όλη μέρα στο χωράφι χωρίς περιθώρια ξεκούρασης.
  Ο Δήμος Πιερίων σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους δίνουν την ευκαιρία σε όλους του δημότες να γιορτάσουν το τελείωμα της συλλογής του καπνού, μια συνεύρεση όλων, μια ανάσα κεφιού και γλεντιού, στις εκδηλώσεις "ΚΡΙΤΣΜΑΣ".
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο(2001) του Δήμου Πιερίων.

Ιερά προσκυνήματα

Υπαπαντή

ΡΗΤΙΝΗ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
2/2 - 2/2
  Εορτασμός της εκκλησίας της Ρητίνης. Μετά την πανηγυρική Θεία λειτουργία ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στο προαύλιο της εκκλησίας από τους γεροντότερους του χωριού και χορευτικά τμήματα.

Πανηγύρια

Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

ΒΡΙΑ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
21/5 - 21/5

Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
21/5 - 21/5

Αγίου Πνεύματος

ΡΗΤΙΝΗ (Κωμόπολη) ΠΙΕΡΙΑ
  Τριήμερο τοπικό πανηγύρι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ