gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΑΒΡΥΤΑ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αναβρυτών

ΑΝΑΒΡΥΤΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Τα Αναβρυτά (Βράστινο), χτισμένα σε 860 μ. υψόμετρο, είναι ένας μικρός συμπαθητικός οικισμός 17 χλμ. Δ των Γρεβενών, που κατοικείται από 95 - 100 άτομα το καλοκαίρι και μόλις 35 το χειμώνα. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι Ποντίων από τις περιοχές της Τραπεζούντας και της Σαμψούντας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Λέγεται πως παλιότερα κατοικούνταν από Τούρκους, γεγονός που εν μέρει αποδεικνύεται από δύο τούρκικα πενταγωνικά σπίτια που σώζονται μέχρι σήμερα, σε άσχημη όμως κατάσταση. Οι σημερινοί κάτοικοι των Αναβρυτών είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
  Ο ποταμός Βενέτικος που περνά κοντά στα Αναβρυτά σε συνδυασμό με το ωραίο κοινοτικό δάσος από δρύες όπου μπορεί κανείς ν' απολαύσει τον περίπατό του, ομορφαίνουν ιδιαίτερα το τοπίο. Στην αρχή του χωριού βρίσκουμε μια πέτρινη βρύση με το όνομα «Καλό Νερό». Σ' αυτήν σταματούσαν τα καραβάνια των βλάχων που μετακινούνταν λόγω των εποχών αλλά και οι γιατροί του τόπου απ' αυτή έπαιρναν νερό, εμπιστευόμενοι τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ