gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΑΜΑΡΙΝΑ Κοινότητα ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Σαμαρίνα

ΣΑΜΑΡΙΝΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  17 χλμ ΒΔ των Φιλιππαίων σε υψόμετρο 1.550 μ. βρίσκεται η Σαμαρίνα, χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, κάτω από το δάσος της Κιούριστα. Κατά το Σαμαριναίο επίσκοπο Δομοκού, Χρύσανθο (χειρόγραφο του 1853), πριν 300 χρόνια η Σαμαρίνα ήταν χτισμένη κοντά στο μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, 7 χλμ Ν του χωριού. Η μετοίκηση έγινε: «... διά το πλήθος των όφεων, μάλιστα εχιδνών και το στενόν του μέρους κείνου».
  Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τη μοναδικότητα του θεάματος που παρουσιάζει το ρέμα της Βάλια Κίρνα, ΝΔ της Σαμαρίνας. Αυτό πηγάζει από το Σμόλικα και διασχίζει την περιοχή σε μήκος 6 χλμ περίπου. Μέσω δασόδρομου, αρκετά δύσβατου, φθάνουμε στο σημείο όπου το ρέμα σχηματίζει 2 - 3 καταρράκτες.
  Η περιφέρεια της Σαμαρίνας καλύπτεται σε μεγάλο τμήμα της από δάση που αποτελούνται από ρόμπολα, αξυές, μαύρη πεύκη, δρυ, ελάτη, σφένδαμο, άρκενθο, κρανιά, λεύκη, ιτιά κ.ά. Η πανίδα περιλαμβάνει αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα, λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, σκίουρους, αγριόχοιρους, λαγούς αλλά και είδη αετών, κιρνινέζια, κοτσύφια και ποντικοβαρβακίνες.
  800 με 1.000 άτομα κατοικούν στη Σαμαρίνα το καλοκαίρι και από τις 5 μέχρι τις 20 Αυγούστου ο πληθυσμός του χωριού αγγίζει τα 3.000 άτομα. Το χειμώνα ζουν εδώ μονάχα 5 φύλακες. Οι περισσότεροι Σαμαριναίοι είναι κτηνοτρόφοι, ενώ υπάρχουν και υλοτόμοι καθώς και μερικοί ελεύθεροι επαγγελματίες.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ