gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΥΣΣΑ Δήμος ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (4)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καβύλης

ΚΑΒΥΛΗ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 25520 93229
Το χωριό Καβύλη βρίσκεται 8χλμ. βόρεια της πόλης Νέας Ορεστιάδας, επί της Εθνικής οδού Ν. Ορεστιάδα - Καστανεών, 6 χλμ. απ' τη δυτική όχθη του ποταμού Έβρου. Μέχρι το 1922 - 1923 το χωριό λεγόταν Εμιρλί και κατοικούνταν από 60-70 Ελληνικές οικογένειες ασχολούμενες με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Το Εμιρλί ήταν χτισμένο σε μέρος πεδινό και λίγο επικλινές προς τα νοτιοδυτικά όπου υπάρχει μικρό ποτάμι που όριζε τον οικισμό προς την πλευρά αυτή. Οι Έλληνες πρόσφυγες από το Ζαλουφόπουλο (Αμπαλάρ) της ανατολικής Θράκης το Φθινόπωρο του 1922 και απ' τη Σιδηρόπετρα (Ντεμίρ - Τας) της περιοχής Ορεστιάδας (Καρα Αγάτς), το καλοκαίρι το 1923, θ' αντικαταστήσουν τους κατοίκους του Εμιρλί, που θα πάρουν το δρόμο αντίστροφα, προς την Ανατολική Θράκη. Την εποχή αυτή η Επιτροπή Μετονομασίας Συνοικισμών Γενικής Διοίκησης, θα μετονομάσει τον οικισμό σε Καβύλη, δίνοντας του το όνομα της αρχαίας πόλης Καβύλης, που πιθανότατα βρισκόταν βόρεια της Ανδριανούπολης, στις νότιες υπώρειες του Αίμου, στην οποία εγκατάστησε Μακεδόνες εποίκους ο Φίλιππος Β΄, ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, αφού την κατέλαβε το 341 - 324 π.χ.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανεών

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 25520 85204
  Το χωριό Καστανιές βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και σε απόσταση 7 χλμ. από την Αδριανούπολη. Συνορεύει δια ξηράς με τη γειτονική Τουρκία σε μήκος 11 περίπου χλμ. Έχει πληθυσμό 1.516 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κατασκευή σκούπας από σαρωθρόχορτο.
  Πρόκειται για ένα απ' τα παλαιότερα χωριά της Θράκης με γηγενή ελληνικό πληθυσμό. Η γειτονία με την Αδριανούπολη προσέδωσε στο χωριό τον χαρακτήρα ενός κοσμοπολίτικου, ανεπτυγμένου και περιποιημένου τόπου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες το παλιό όνομα του χωριού ήταν Καστανούσα ή Καστανατσός, ονομάστηκε όμως Τσιορεκ- κιοί (= τεταρτοχώρι), γιατί σε επιδημία χολέρας έχασε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 οι Καστανιές βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά των Βουλγάρων και των Τούρκων. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν κατά τους εθνικούς αγώνες, μάλιστα πολλές τσιρεκιότισσες για να σωθούν απ' τις επιθυμίες των κατακτητών έπεσαν και πνίγηκαν στον Αρδα.
  Βάσει της συνθήκης της Λοζάννης οι Καστανιές παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικότητας του πληθυσμού τους. Το 1923 συστάθηκε το πρώτο Τελωνείο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, και λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ το Ταχυδρομικό Γραφείο Καστανεών αποτελεί τη συνέχεια αυτού Κάραγατς. Τη δεκαετία του 1930 λειτούργησε στη μεθόριο λαϊκή όπου διατίθενταν προϊόντα των δύο χωρών γνωστή και ως Παζάρ - γκιουλέ.
  Οι Καστανιές γνώρισαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην καλλιέργεια και επεξεργασία της σκούπας μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Στο χωριό λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο και βιβλιοθήκη ενταγμένη στο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την αναγνωσιμότητα στον Έβρο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρυζίων

ΡΙΖΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 25520 94277
Το χωρίο Ρίζια ανήκει στο Δήμο Βύσσας και απέχει μόλις 6 χλμ. από τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Ο πληθυσμός του χωριού με την απογραφή του 1991 είναι 1.765 κάτοικοι. Η συνολική έκταση των Ριζίων, με τον οικισμό και τα αγροκτήματα, είναι περίπου 35.000 στρέμματα πεδιάδα. Στη βόρεια πλευρά του χωριού βρίσκεται ο ποταμός Αρδας ο οποίος αποτελεί πηγή ζωής για όλη την περιοχή, αφού από τα νερά του αρδεύονται τεράστιες εκτάσεις βοηθώντας έτσι στην αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων. Η ιστορία του χωριού αρχίζει σύμφωνα με μαρτυρίες των προγόνων τον 18ο αιώνα. Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν, έφεραν στο φως έναν ταφικό τύμβο και μικροαντικείμενα του 2ου αι. μ. Χ., τα οποία βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής. Όσον αφορά το όνομα του χωριού, λέγεται ότι προέρχεται από την παραγωγή ρυζιού των περασμένων χρόνων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το όνομα συνδέεται με την ύπαρξη πλούσιων ριζωμάτων στις όχθες του ποταμού Αρδα. Αλλοι πάλι συσχετίζουν το όνομα με τον μεγαλογαιοκτήμονα ιταλό Richi που είχε επί τουρκοκρατίας όλη την έκταση της περιοχής Ριζίων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Στέρνας

ΣΤΕΡΝΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 25520 93394
Το χωριό Στέρνα της επαρχίας Ορεστιάδας του Νομού Έβρου, βρίσκεται ΒΑ του νομού και εγγύτατα των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Η Στέρνα με 1.000 περίπου κατοίκους σήμερα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση όπου εδώ και διακόσια τουλάχιστον χρόνια οι Έλληνες κάτοικοι της, μακρινοί απόγονοι των Πελοποννήσιων ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη, μεσούσης της Τουρκοκρατίας (εξ ου και Μάροι), αυτό ενισχύεται από την προφορική παράδοση αλλά και από τα πρώτα έγγραφα στοιχεία (τις ταφόπετρες των νεκροταφείων), που χρονολογούνται από το 1821. Ανθρωποι της ήρεμης δημιουργίας και προκοπής κρατούν ψηλά τα λάβαρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στο βορειοανατολικό αυτό σημείο της πατρίδας μας. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι γεωργία με δυναμικές καλλιέργειες (τεύτλα, αραβόσιτος, βαμβάκι κ.α.)

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ