gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ Δήμος ΣΑΜΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (3)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρλοβασίων

ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ (Κωμόπολη) ΣΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22730 32265, 34585, 32881
  Δεύτερη σε πληθυσμό αλλά πρώτη σε έκταση πόλη του νησιού. Χωρίζεται στο Παλαιό, Μεσαίο και Νέο Καρλόβασι, στον Ορμο και το Λιμάνι. Νησιώτικη πολιτεία με ιδιόμορφο σκηνικό, θεόρατα πλατάνια, τρεχούμενα νερά, όμορφα νεοκλασικά κτίρια και παλαιά αρχοντικά.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Κακοπέρατου

ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΚΑΚΟΠΕΡΑΤΟΥ (Μοναστήρι) ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ
Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Κακοπεράτου είναι μικρό μετόχιο, μέσα σε ερημική χαράδρα, κατάφυτη από πλατάνια, πεύκα και θάμνους. Στα δυτικά υψώνονται οι απότομες κορυφές του Κερκετέως. Το μετόχι βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοσμαδαίοι. Αποτελείται από ναΐσκο προς τιμήν της Ζωοδόχου Πηγής και διώροφο κτίριο με κελιά. Είναι ιδανικός τόπος για μόνωση και κατά Θεόν άσκηση και προσευχή. Σε απόσταση ενός τετάρτου της ώρας, μέσω στενής ατραπού, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το περίφημο σπήλαιο του Κακοπεράτου, όπου παλαιότερα ζούσαν ασκητές που είχαν κτίσει και ναΐσκο (Κακοπερατιανής ή Πέρα Παναγιάς).

Μονή Προφήτη Ηλίου Καρλοβασίου

ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (Μοναστήρι) ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ
Τηλέφωνο: +30 22730 32279
  Σε ωραιότατη τοποθεσία, νοτίως του Καρλοβασίου, πριν το έτος 1625 ο Νικόλαος Ιακώβου ήταν κύριος του ναού προς τιμήν του προφήτου Ηλία, τον οποίο, όταν μετανάστευσε στη Χίο, δώρισε στη Νέα Μονή. Γύρω από το ναό αυτό , οι αδελφοί της Νέας Μονής Χίου, ιερομόναχοι Νεόφιλος και Γρηγόριος έχτισαν κελλιά, προσείλκυσαν και άλλους μοναχούς και, αφού κατεδάφισαν τον παλαιό, ανήγειραν νέο, ευρύχωρο και στερεότερο, με διαθήκη τους δε άφησαν το μετόχιο αυτό στην Νέα Μονή της Χίου. Επιγραφή ανώθεν της πύλης του ναού, ποθ είναι θολωτή βασιλική με τρούλλο, μαρτυρεί: "1739 ηγουμενεύοντος Γρηγορίου Ιερομονάχου".
  Στον 18ο αιώνα ανήκει το πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, "δια χειρός Ιακουμή προσκυνητού Χίου και της συνοδείας αυτού . . .", με αξιόλογες φορητές εικόνες, επάργυρη αυτή του Προφήτη Ηλία (1804). Από τον πλούσιο τοιχογραφικό εικονογραφικό διάκοσμο, ελάχιστες παραστάσεις διέφυγαν την καταστροφή, που μαρτυρούν ημέρες ακμής της Μονής. Ο ναός είχε ιστορηθεί το 1787 "δια χειρός Ιωάννου Σαμίου του ζωγράφου και ελαχίστου".
  Στην ανατολική πλευρά και πάνω από την εξωτερική πύλη του ορθογωνίου τετραγώνου του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ενώ στην αυλή της νότιας πλευράς υπάρχει κρήνη και πλήσιο φρέαρ.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ