gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΑΒΙΛΟΙ Χωριό ΧΙΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΒΑΒΙΛΟΙ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Η ονομασία Βαβύλοι λέγεται πως προέρχεται από το γενουάτικο επώνυμο "βάβυλας" ενώ η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι το χωριό κτίστηκε από τους δούλους (κοπέλια - σκλαβιά) των γενουατών είχαν τους πύργους και τα κτήματα τους στην περιοχή (Κρίνα, Καρδαμάδα, Ανέμωνας, Σκλαβιά) Οι δούλοι όταν απελευθερώνονταν, άντρες πια, μαζί με την ελευθερία τους αποκτούσαν και το δικαίωμα να εγκαθίστανται στη γύρω περιοχή και να την καλλιεργούν. Αυτή η παράδοση και μια πιθανή επεξήγηση του τοπωνυμίου Σκλαβιά (σκλαβί =μικρός δούλος). Σε αυτή την περιοχή σώζονται ακόμα παλιά γενουάτικα αρχοντικά, καθώς, και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου των καθολικών.
  Πολλές και αξιόλογες και οι άλλες εκκλησίες που έχουν οι Βαβύλοι. Μεταφέρουν κι αυτές στο σήμερα, μέρος της θρησκευτικής παράδοσης του νησιού μας. Μέσα στο χωριό εντυπωσιακή είναι η μικρή εκκλησούλα της Υπαπαντής. Από έξω διακοσμημένη με σχέδια της περίφημης τεχνοτροπίας του Πυργούσικου "ξυστού" και μέσα αγιογραφημένες από τους σύγχρονους, ξένους αγιογράφους, με έντονα χρώματα και τεχνοτροπία πολύ διαφορετική από εκείνη των κλασσικών βυζαντινών.
   Στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πως υπήρχε ανάγλυφη παράσταση της Παναγίας με το Σωτήρα στη αγκαλιά της σώζεται όμως στο ανώφλι της δεξιάς θύρας του Αγίου Νικολάου μια άλλη παράσταση που απεικονίζει ένα έφιππο και ένα παιδί που κρατάει τα ηνία του αλόγου. Πιο πάνω ένα φίδι γλιστρά πάνω στον κορμό ενός δέντρου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καμποχώρων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ