gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ Δήμος ΣΕΡΡΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (8)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλτοτοπίου

ΒΑΛΤΟΤΟΠΙ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 32114
  Το Βαλτοτόπι είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του Δήμου Στρυμόνα με 1.131 κατοίκους.
  Το παλαιότερο όνομα του οικισμού ήταν Μπειλίκ Μαχαλέ. Το 1922 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες που ήρθαν από τα Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης. Τα 2/3 του πληθυσμού ήταν πρόσφυγες ενώ το 1/3 ήταν ντόπιοι.
  Επισήμως η κοινότητα Βαλτοτοπίου αναγνωρίσθηκε το 1946 και προήλθε από την Κοινότητα Πεπονιάς. Στο Δ.Δ. Βαλτοτοπίου δραστηριοποιείται ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλτοτοπίου, ο Σύλλογος Γυναικών Βαλτοτοπίου και η ποδοσφαιρική ομάδα «Ατρόμητος» Βαλτοτοπίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοκώμης

ΜΕΣΟΚΩΜΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 31254
  Είναι ο μικρότερος οικισμός του Δήμου Στρυμόνα με πληθυσμό 167 κατοίκους.
  Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Θρακιώτες από το Ορτακτσί Ανατολικής Θράκης, κοντά στην Αδριανούπολη. Εγκαταστάθηκαν το 1922 (κατά την ανταλλαγή πληθυσμών) αρχικά στην περιοχή Κάκαρα και μετά από μερικά χρόνια στο σημερινό οικισμό. Οι πρώτοι κάτοικοι έφτιαξαν καλύβες από καλάμια που έκοβαν από το βάλτο, ενώ όταν εγκαταστάθηκαν στο σημερινό οικισμό έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
  Επισήμως η Κοινότητα αναγνωρίστηκε το 1949 και προήλθε από την Κοινότητα Πεντάπολης.
  Στη Μεσοκώμη έχει την έδρα της η Ένωση Νέων Αγροτών Νομού Σερρών, η οποία στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μονόβρυσης

ΜΟΝΟΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 76466
  Οι κάτοικοι της Μονόβρυσης είναι απόγονοι προσφύγων που ήρθαν από το χωριό Παπουτσάκ Ντεβρέτ της Μ.Ασίας το 1922. Το χωριό τους, που ήταν αμιγώς ελληνικό και αριθμούσε περί τους 3.500 κατοίκους, βρισκόταν στην περιοχή της Προύσας. Το καθεστώς δε της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τους είχε προτείνει να επιλέξουν μεταξύ της Ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης Θρησκείας και να κρατήσουν ένα από τα δύο. Αυτοί επέλεξαν, μια και δε γινόταν αλλιώς, τη θρησκεία τους.
   Το Δημοτικό διαμέρισμα της Μονόβρυσης του Δήμου Στρυμόνα, βρίσκεται 8χλμ νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών, βόρεια ενός οικισμού που υπήρχε πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών και ανήκε στον Σαλή Αγά ο οποίος εκμεταλλευόταν τα χωράφια της περιοχής. Αυτός και οι υπόλοιποι Τούρκοι εγκατέλειψαν αργότερα τα μέρη αυτά. Οι πρόσφυγες της Μονόβρυσης συνάντησαν την αντίδραση των ντόπιων κατοίκων, οι οποίοι δεν ήθελαν να μοιραστούν τις γεωργικές εκτάσεις μαζί τους.
  Η Κοινότητα Μονόβρυσης αναγνωρίστηκε επισήμως το 1946 και προήλθε από την Κοινότητα Νεοχωρίου. Σήμερα το χωριό αριθμεί 601 κατοίκους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν πλήττεται από το σύγχρονο ρεύμα της αστυφιλίας, αλλά κρατάει τους νέους, οι οποίοι κυρίως δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τόπο τους. Κύρια ασχολία τους είναι η παραγωγή κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων. Ιδιαίτερα η ανθοκομία αποτελεί δυναμικό κλάδο της τοπικής οικονομίας λόγω της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των προϊόντων. Κάθε χρόνο το Μάιο, γίνεται έκθεση ανθοκομίας. Στο χώρο του γηπέδου της Μονόβρυσης όλοι οι παραγωγοί εκθέτουν τα λουλούδια τους σε μία πενθήμερη γιορτή γεμάτη χρώματα και αρώματα, η οποία αποτελεί σημαντικό μέσο προώθησης των προϊόντων και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
   Στη Μονόβρυση σήμερα δραστηριοποιούνται Πολιτιστικός σύλλογος, σύλλογος παραγωγών κηπευτικών και η ποδοσφαιρική ομάδα «Ηρακλής» Μονόβρυσης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέου Σκοπού

ΝΕΟΣ ΣΚΟΠΟΣ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 31258
  Ο Νέος Σκοπός είναι ο μεγαλύτερος οικισμός (με 2.529 κατοίκους ) και έδρα του Δήμου Στρυμόνα.
  Ο οικισμός δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του Σκοπού της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή θέση του Νέου Σκοπού μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.
  Αρχικά στην περιοχή υπήρχαν ορισμένες οικίες δουλοπάροικων, που δούλευαν στο τσιφλίκι της περιοχής, το Κισεζλίκ (Καλογερικό), μία εκκλησία της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μερικές οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων από την Προύσα και ορισμένες οικογένειες Σαρακατσάνων.
  Το 1926 άρχισε η θεμελίωση του οικισμού με δαπάνες των αποδήμων Σκοπηνών του Σικάγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες προτεραιότητες των προσφύγων ήταν η ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου στεγάστηκαν τα ιερά εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια του παλαιού Σκοπού.
  Το 1966 εγκαινιάστηκε το πολιτιστικό κέντρο «Ορφέας», που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με δωρεές ομογενών και προσωπική εργασία των κατοίκων. Στεγάζει συλλόγους και φορείς του Δήμου, διαθέτει σημαντική βιβλιοθήκη, αρχείο με φωτογραφίες, αίθουσες δραστηριοτήτων, έκθεση με παραδοσιακές στολές και λαογραφικό υλικό, και μία υπέροχη αίθουσα θεάτρου.
  Ο Νέος Σκοπός είναι μια σύγχρονη κωμόπολη που αποτελεί οικονομικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Επιπλέον παρουσιάζει σημαντική εμπορική δραστηριότητα, και εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κατοίκων του Δήμου.
   Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα όμορφος και αξιόλογος που χαίρει κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο είναι προϊόν αφενός της εύφορης γης και αφετέρου της εργατικότητας και της ικανότητας των ανθρώπων που το κατοικούν. Πλατείες, πράσινο, πάρκα, όμορφα κτίρια αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του τόπου. Όλα περιποιημένα, καλαίσθητα μαρτυρούν κάθε στιγμή τη φροντίδα το μεράκι και την εργατικότητα τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κατοίκων του.
  Στο Νέο σκοπό δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι: Σύλλογος «Ορφέας», σύλλογος γυναικών, σύλλογος φιλόπτωχων «Ανθούσα» και ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα».

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΝΕΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 76595
  Το Νεοχώρι με 1.274 κατοίκους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά οικισμός του Δήμου Στρυμόνα. Βρίσκεται νοτιανατολικά από την πόλη των Σερρών και σε απόσταση 6χλμ από αυτήν. Είναι χτισμένο σε ένα μικρό λόφο (ύψος 30μ) και ήταν παλιότερα μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Δυτικά του χωριού περνά ο ποταμός Αγίου Ιωάννου που λίγο νοτιότερα χύνεται στον ποταμό Στρυμόνα. Ο πληθυσμός του Νεοχωρίου αποτελείται από εντόπιους και Θρακιώτες. Οι πρώτοι εντόπιοι ήταν εγκαταστημένοι κοντά στο τσιφλίκι του Κων/νου Τεγουτζικ, περίπου δέκα οικογένειες, και εργαζόταν σαν εργάτες στα χωράφια του τσιφλικιού. Οι Θρακιώτες κατάγονται από το Μέγα Ζαλούφι της Μακράς Γέφυρας και από το Σελτζίκιοιϊ της ανατολικής Θράκης.
  Το Νεοχώρι αρχικά ήταν ενταγμένο στην κοινότητα Νέου Σουλίου (Σουμπάσκιουι) μαζί με τη Μονόβρυση και τον Κρίνο. Αυτόνομη κοινότητα έγινε το 1926 και αρχικά την κοινότητα αυτή αποτελούσαν και οι οικισμοί Σαλή Αγά (νυν Μονόβρυση) και Κρίνος (νυν Ζάμπα). Το 1930 ο Κρίνος ενώθηκε με τις Σέρρες ενώ ο οικισμός Σαλή Αγά μετονομάστηκε σε Μονόβρυση και το 1946 αποτέλεσε ξεχωριστή Κοινότητα.
  Σήμερα το Νεοχώρι είναι ένα καλοδιατηρημένο χωριό με καλή ρυμοτομία και ωραία μονώροφα και διώροφα σπίτια με καταπράσινους κήπους και δέντρα. Οι Νεοχωρίτες είναι όλοι φιλόξενοι, εργατικοί δραστήριοι με όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματα της ελληνικής φυλής.
  Στο Νεοχώρι δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι φίλοι του χωριού» και η ποδοσφαιρική ομάδα «Αστήρ» Νεοχωρίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παραλιμνίου

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 73053
  Είναι γνωστό στη Βυζαντινή εποχή ως χωριό του "Βερνάρους". Επί της τουρκοκρατίας λεγόταν Βερνάρ, ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις βερ=δώσμου και ναρ=ρόδι.
  Ως Κοινότητα αναγνωρίστηκε το 1927 και προήλθε από την Κοινότητα της Πεντάπολης. Αρχικά το Παραλίμνιο και η Μεσοκώμη αποτελούσαν ενιαία Κοινότητα. Οι κάτοικοι του Παραλιμνίου είναι Θρακιώτες, Σαρακατσάνοι και Αρβανίτες. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, καθώς και η ποδοσφαιρική ομάδα φέρουν το όνομα «Απόλλων».

Δημοτικό Διαμέρισμα Πεθελινού

ΠΕΘΕΛΙΝΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 73073
  Πρόκειται για έναν οικισμό, που εξελίχθηκε στην περιοχή σε διάφορες θέσεις. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν ότι ο οικισμός ιδρύθηκε κατά τους κλασικούς χρόνους και συνέχισε να υφίσταται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. O σημερινός οικισμός ιδρύθηκε στις αρχές της τουρκοκρατίας.
  Το 18ο και 19ο αιώνα ο Πεθελινός (το Πισιλινό) που ανήκε διοικητικά στην επαρχία Ζίχνης, εκκλησιαστικά υπαγόταν αρχικά στην επαρχία Καβάλας και κατόπιν στην Μητρόπολη Ξάνθης. Τα έτη 1875-76 σε απογραφή του Μητροπολίτη Καλλίνικου Β' Ευτυχίδη φαίνεται να έχει 172 κατοίκους.
   Στο Μακεδονικό Αγώνα ο Πεθελινός είχε συμμετοχή και έδωσε στην πατρίδα τον Μακεδονομάχο Θεόδωρο Καραθεοδώρου.
  Ο Πεθελινός το 1920 ανήκε στο Γάζωρο και είχε 146 κατοίκους. Το 1875 είχε σχολείο με 5 μαθητές και το 1905 με 14 μαθητές και ένα δάσκαλο. Το 1916 κάηκε το σχολείο και ξαναχτίστηκε το 1919. Το 1928 λόγω της εγκατάστασης του εργοταξίου Μονκς - Γιούλεν για την αποξήρανση της λίμνης του Αχινού ο αριθμός των μαθητών ανέβηκε στους 180-200.
  Στα Ν.Α. του χωριού το 1933 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν 19 οικογένειες από την Μικρά Ασία. Το 1933 οι κάτοικοι ήταν Μακεδόνες, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Πόντιοι και Σαρακατσάνοι. Το 1995 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της κοινότητας που δημιούργησε χορευτικά συγκροτήματα και ανέπτυξε πολιτιστικές εκδηλώσεις που ζωντάνεψαν το χωριό. Στον Πεθελινό δραστηριοποιείται η ποδοσφαιρική ομάδα «Στρυμόνας» Πεθελινού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ψυχικού

ΨΥΧΙΚΟ (Χωριό) ΣΕΡΡΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23210 31593
  Το Ψυχικό με 1.105 κατοίκους, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του Δήμου Στρυμόνα.
  Επί τουρκοκρατίας το χωριό είχε το όνομα Βερτσιάνι ή Βερτζιανή. Η λέξη Βερτζιάνι είναι σύνθετη λέξη και στη τούρκικη γλώσσα σημαίνει "δώσ' μου τη ψυχή σου".
  Το 1922 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες από το Αϊνάτο της Μικράς Ασίας, περιφέρεια της Προύσας και λίγοι Θρακιώτες από τις Σαράντα Εκκλησιές και άλλα χωριά της Ανατολικής Θράκης. Οι κάτοικοι του Αϊνάτο μεταφέρθηκαν εκεί από τα επτά Πιστηκοχώρια της Μάνης, μετά τη σφαγή των κατοίκων της από τους Τούρκους, έτσι ώστε να μη μπορούν να επαναστατήσουν. Λεγόταν Πιστηκοχώρια, γιατί οι κάτοικοι τους ήταν πολύ πιστοί Χριστιανοί.
  Η Κοινότητα Ψυχικού προήλθε από την Κοινότητα Χρυσού και αναγνωρίστηκε το 1927. Το 1940 εγκαταστάθηκαν επίσης, λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων. Σήμερα ο πληθυσμός του οικισμού αποτελείται κύρια από Μικρασιάτες, ντόπιους και Σαρακατσάνους.
  Σε επίπεδο συλλογικής έκφρασης στο Ψυχικό δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ψυχικού και ο Σύλλογος Γυναικών Ψυχικού, καθώς και η ποδοσφαιρική ομάδα «Κεραυνός» Ψυχικού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ