gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΣΤΑΝΙΑ Χωριό ΠΙΕΡΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανιάς

ΚΑΣΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
Τηλέφωνο: +30 23530 31706
  Νοτιοδυτικά του Κολινδρού και σε υψόμετρο 400 μ. είναι κτισμένη η Καστανιά, ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στο πράσινο. Απέχει 4 χμ. από την έδρα του δήμου και βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τον Κολινδρό με τα Ρυάκια.
  Στο νέο αυτοδιοικητικό σύστημα η ένταξη της Καστανιάς στο διευρυμένο δήμο Κολινδρού ήταν μια απλή, τυπική και συμβατική πράξη, καθώς οι μακροχρόνιες και πολυειδείς σχέσεις ανάμεσα στους δύο οικισμούς (Κολινδρού - Καστανιάς) σφυρηλάτησαν στέρεους δεσμούς συνεργασίας και ενότητας, συναντίληψης και αλληλεγγύης.
  Η ιστορία της ίδρυσης του οικισμού ανάγεται πολύ παλιά με άγνωστη όμως ως τώρα την αρχή της. Είναι πάντως βέβαιο πως η Καστανιά συμμετείχε δραστικά σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες, γεγονός που μαρτυρεί το ηρωικό ήθος και το αδούλωτο φρόνημα των κατοίκων της. Συνέπεια ακριβώς αυτού του υπερήφανου και ανυπότακτου χαρακτήρα της είναι η περιπετειώδης και τραγική ιστορική οδοιπορία της.
  Έτσι κάηκε δύο φορές σε κρίσιμες φάσεις της ελληνικής ιστορίας: το 1822, μετά τη φονική μάχη Τούρκων και επαναστατών με επικεφαλής το Διαμαντή, και το 1942 από τους Γερμανούς οι οποίοι θεώρησαν ότι το χωριό ενίσχυε τον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στον κατακτητή.
  Τέλος στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου η Καστανιά, με εντολή της τότε κυβέρνησης, εκκενώθηκε και οι κάτοικοι της εγκαταστάθηκαν προσωρινά στον Κολινδρό και στο Αιγίνιο. Όταν επέστρεψαν, βρήκαν ένα κατερειπωμένο χωριό το ανοικοδόμησαν από την αρχή. Στη δεκαετία του '50 ήρθαν μάλιστα από το Πολύφυτο Κοζάνης και πρόσφυγες, στους οποίους η κοινότητα παραχώρησε οικόπεδα και μικρούς κλήρους.
  Σήμερα η Καστανιά ξεχωρίζει για τα περιποιημένα σπίτια και τις αυλές της. Είναι ένας ειδυλλιακός τόπος, όπου τα σήματα της φύσης είναι έντονα και αναζωογονούν τον επισκέπτη. Το άλσος του Αγ. Νικολάου με τις αιωνόβιες δρυς - παραδοσιακός χώρος συνάντησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κατά την Πρωτομαγιά - αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς. Ξεχωριστή, επίσης, ημέρα είναι η γιορτή του Αγ. Αθανασίου, προστάτη του οικισμού.
  Ο Δήμος, για να ανακουφίσει τις αγρότισσες ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, έχει ιδρύσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που συγκεντρώνει τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής.
(Τα υλικά από τον "Τουριστικό οδηγό του Κολινδρού" των Α. Μπιτσιάνη - Β. Παπανικολάου).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ