gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΤΣΙΚΑ Χωριό ΔΩΔΩΝΗ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Κόντσικας

ΚΟΝΤΣΙΚΑ (Χωριό) ΔΩΔΩΝΗ
  Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν "Κόνισκα" που έχει σλαβική καταγωγή και σημαίνει η περιοχή που έχει πολλά άλογα. Είναι το αρχαιότερο χωριό από τα Γραμμενοχώρια και αυτό το καταμαρτυρούν τα αρχαία κτίσματα που είναι διάσπαρτα σε σημεία του χωριού και τα τοπωνύμια περιοχών που παραπέμπουν σε αρχαία ονόματα.
  Το σύγχρονο χωριό είναι κτισμένο νοτίως της πόλης των Ιωαννίνων σε υψόμετρο 680 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά "Στεκάμια" και "Βορτους", σε σημείο με υπέδαφος ιδιαίτερα πλούσιο σε υδροφόρους ορίζοντες. Από την γεώτρηση που έχει γίνει παραπλεύρως του χωριού, υδροδοτούνται 13 χωριά της ευρύτερης περιοχής.
  Η απόσταση από τα Γιάννενα είναι 14 χλμ. μέσω Μαρμάρων, 20 χλμ. μέσω Πεδινής και 20 χλμ. μέσω Πετραλώνων. Η απόσταση μέσω Πεδινής, απ' όπου υπάρχει και αστική συγκοινωνία, καλύπτεται σε 30 λεπτά περίπου.
  Το χωριό είναι κτισμένο σε πλαγιά προς το βορά σε τοπίο γεμάτο πουρνάρια, με θέα που καλύπτει τόσο τον κάμπο του χωριού όσο και αυτόν του διπλανού Ασβεστοχωρίου. Κάποτε όλος ο κάμπος ήταν λίμνη η οποία χώνεψε σε κάποιο σημείο της και αποξηράνθηκε. Ακόμα και σήμερα στα χωράφια του χωριού οι αγρότες βρίσκουν κοχύλια και κόκαλα από ψάρια.
  Οι 150 κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία (ειδικότερα οι μεγάλες ηλικίες), λιγότερο με τη γεωργία, με διάφορα τεχνικά επαγγέλματα και σε μεγάλο βαθμό είναι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην πόλη των Ιωαννίνων. Στο χωριό υπάρχουν και λειτουργούν νηπιαγωγείο και δημοτικό, με ελάχιστους όμως μαθητές.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ