gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΡΚΙΑ Χωριό ΑΡΚΑΔΙ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Χαρκίων

ΧΑΡΚΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Το Δημοτικό διαμέρισμα Χαρκίων, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, βρίσκεται στη βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος του χωριου είναι ορεινό.
  Το Δημοτικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει το χωριό Χάρκια και τον οικισμό Καβούσι, ένα χιλιόμετρο ανατολικά των Χαρκίων προς το Αρκάδι.
  Τα Χάρκια είναι ένα από τα χωριά που αποτελούσαν την περιοχή του αρχαίου "Αρίου" ή "Αγρίου" που περιελάμβανε τα χωριά που βρίσκονται βορειανατολικά της σημερινής επαρχίας Ρεθύμνου. Ο ποταμός Αριος, το σημερινό φαράγγι του Αρκαδίου, καθόριζε τα σύνορα Αρίου-Μυλοποτάμου ενώ τα νότια όρια του έφταναν στις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται τα Χάρκια και το Καβούσι.
  Επί Ενετών αναφέρονται σε Νοταριακά έγγραφα ως χωριά του Αρίου μεταξύ άλλων και τα χωριά αυτά. Επίσης,αναγράφονται στις απογραφές του 16ου αιώνα αλλά και στην φρουριακή έκθεση των παραλίων Ρεθύμνου με συμμετοχική υποχρέωση 5 φρουρών, στη φρουριακή θέση "Αγιος Σωτήρας του Βρύσσινα" με αποστολή να λαμβάνει σήματα από τις φρουρές της νότιας θάλασσας και να τα μεταδίδει στο Ρέθυμνο. Επί Τουρκοκρατίας, αναφέρεται από τον ποιητή Μαρίνο Τζανέ Μπουνιαλή ότι ήταν ένα από τα χωριά που ένιωσαν την μανία του κατακτητή:
"...Αλιάκες, Χάρκια παίρνουσι, Καβούσι και Κυριάννα..."
  Στην επανάσταση του 1866 πολλοί Χαρκιανοί πολέμησαν στο ηρωικό Αρκάδι αλλά και στο χωριό Σκουλούφια, όπου προσπάθησαν μάταια να αναχαιτίσουν τις Τουρκικές δυνάμεις. Στο βιβλίο του Τιμόθεου Βενέρη, "Το Αρκάδι Δια Των Αιώνων" αναφέρονται οι εκ του χωριού Χάρκια πεσόντες : Ιωάννης Κατικάς ή Καπαρός, Μιχαήλ Κατικάς ή Καπαρός, Νικόλαος και Ελισάβετ Τσιγώνη.
  Το 1881, καταγράφονται ανάμεσα στα χωριά που αποτελούσαν το Δήμο της Αμνάτου, τα Χάρκια με 130 χριστιανούς και 7 μωαμεθανούς κατοίκους και το Καβούσι με 74 χριστιανούς και 22 μωαμεθανούς. Έντονη επίσης η παρουσία Χαρκιανών στην αντίσταση των Κρητών εναντίον της Γερμανικής εισβολής και κατοχής την περίοδο 1941-1945 κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.
  Ο Οικισμός Καβούσι ένα χιλιόμετρο ανατολικότερα του οικισμού Χαρκίων. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και γεωργία.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ