gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χώρα ΒΑΛΚΑΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Οχρίδα

ΟΧΡΙΔΑ (Πόλη) ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Η πόλη της Οχρίδας είναι ο πολιτιστικός θώρακας και η πόλη μουσείο. Πόλη που συχνά αναφέρεται ως "Βαλκανικό Μπρουσαλίμ" (ακόνι), εξαπλωμένη στις όχθες της λίμνης Οχρίδας με τις πολλαπλές φυσικές και πνευματικές ομορφιές. Οι Αγ. Κλιμέντιος και Ναούμ είναι οι ιδρυτές της γνωστής Βιβλικής Σχολής της Οχρίδας, η οποία αποτελούσε αναπτυξιακό εκκλησιαστικό μορφωτικό και βιβλικό κέντρο, ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. Από τα πολυάριθμα πολιτιστικά ιστορικά μνημεία στην Οχρίδα, θα ξεχωρίσουμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας (11ος αιώνας) που αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της ΠΓΔΜ την εκκλησία της Παναγίας της Περίβλεπτου (Αγ. Κλιμέντιος 13ος αιώνας, μαζί με την πλούσια γκαλερί εικόνων). Σε αυτήν την εκκλησία αναπαύονται τα λείψανα του Αγιου Κλιμέντιου. Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη (Γιοβάν) Κανέο 13ος αιώνας η οποία κυριαρχεί πάνω από την λίμνη, επιτρέπει στο να θαυμάζει κανείς την υπέροχη θέα γύρω.
  Το μοναστήρι του Αγ. Ναούμ (10ος αιώνας, αργότερα χτίσθηκε η εκκλησία) τριάντα χιλιόμετρα απομακρυσμένο από την πόλη Οχρίδα, χτίσθηκε σε υψηλό βράχο πάνω από την λίμνη.
  Πάνω από την πόλη υψώνεται επιβλητικά το φρούριο του Σαμουήλ.
  Η Οχρίδα είναι πόλη όπου υπάρχουν πραγματικά μια σειρά έργων της παλαιάς αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, όπως οι οικείες της οικογένειας Ρόμπεβι, και λοιπά. Γνωστό είναι το παζάρι της Οχρίδας με πολλά εμπορικά καταστήματα, πολυάριθμα επαγγελματικά εργαστήρια, τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν ακόμη στην πόλη. Τα καταστήματα είναι χτισμένα από πελεκημένες πέτρες. Σήμερα σε πολλά από αυτά, θα βρείτε αναμνηστικά τα οποία χαρακτηρίζουν το επίγειο της Οχρίδας και αξιόλογες μινιατούρες αντικειμένων. Κάθε χρόνο σε αυτήν την πόλη, γίνεται το πασίγνωστο φεστιβάλ "Καλοκαίρι της Οχρίδας".
  Μεγάλος αριθμός τουριστών από την χώρα και το εξωτερικό επισκέπτονται την περιοχή. Δυτικά προς την κατεύθυνση των Αλβανικών συνόρων, αποκαλύπτονται τα πραγματικά μαργαριτάρια ομορφιάς της Οχρίδας. Τα κρυστάλλινα νερά και τα ορεινά τοπία, αναμιγνύονται με τα υπέροχα δάση.
  Κοντά στην πόλη και στις παρυφές του βουνού Πέτρινο, υψώνεται το χωριό Βελέστβο με φανταστική θέα προς την λίμνη. Αυτό επιτρέπει τουριστικές επισκέψεις και δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας της ζωής των εθίμων των εκεί κατοίκων. Εκτός αυτών, εδώ εκτείνονται οι θαυμάσιες παραλίες της Γκόριτσα και του Αγ. Στεφάνου.
  Μια από τις ωραιότερες γωνίες της λίμνης της Οχρίδας είναι η Χερσόνησος Γκράντιστε με το υπέροχο και μοντέρνο εξοπλισμένο κάμπινγκ, που χωρίζει τα δύο ψαροχώρια Πέστανι και Τρπέϊτσα. Σε αυτά τα ψαροχώρια οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά ψητά: όπως πέστροφες ή γκιομλεζέντ της Οχρίδας, ειδικά ψημένα με κάλυμμα (σκέπασμα). Στα χωριά Τρπέϊτσα και Λιουμπάνιστα πάνω στα σύνορα υπάρχει ο επίγειος παράδεισος, ο Αγιος Ναούμ με αμμώδη παραλία, αναβλύσεις, ο ποταμός Τσρν Ντρίμ, η εκκλησία, οι μοναστηριακοί ξενώνες και ξενοδοχειακά κτίσματα, που εξασφαλίζουν τουριστικές παροχές, επίσης διαθέτει κάμπινγκ. Σε αυτή τη γωνία της λίμνης της Οχρίδας, βρίσκονται οι φημισμένες σπηλαιοειδείς εκκλησίες όπως της Παναγίας Πέστανσκα κοντά στο χωριό Πέστανι, του Αγ Στεφάνου Παντσίρ κοντά στην Γκόριτσα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ