gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Σύλλογοι Πολιτών για το τοπωνύμιο: "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ Χωριό ΧΙΟΣ".


Σύλλογοι Πολιτών (2)

Ανάμεικτα

Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου "Συκούση"

  Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1979 και έχει ως σκοπό την πνευματική, κοινωνική και καλλιτεχνική ανάπτυξη των μελών του και όλων των κατοίκων του χωριού. Έχει δημιουργήσει:
•Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων (Τσαμπούνα)
•Τμήμα Βυζαντινής μουσικής
•Τρία τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.
   Κάθε χρόνο διοργανώνει με τη χορηγία του Δήμου Καμποχώρων τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις και το καλοκαίρι ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από το οποίο ξεχωρίζει η γιορτή της Σούμας. Το χορευτικό του συμμετέχει και σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καμποχώρων


Απόδημος Ελληνισμός

Agios Georgios Sikousis Society of America

  Σαν ένας γιγάντιος περιστερώνας, κάτασπρος, στην καρδιά της Χίου, σε ύψος 500 μέτρων στέκει ένα μεσαιωνικό χωριό, ο Αγιος Γεώργιος Συκούσης, με δρόμους στενούς, πολλά σκεπαστά και ασβεστωμένα πεζοδρόμια. Όλα παρουσιάζουν μια παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη όψη. Η ηλικία του φτάνει πίσω στα 1518. Είναι το μόνο χωριό της Χίου για το όποιο γνωρίζομε την ακριβή ηλικία και ιστορία του, χάρη σε ένα χειρόγραφο, αυθεντικό κώδικα πού σώζεται μέχρι σήμερα στη βιβλιοθήκη Κοραή της Χίου.
  Πριν το 1518 στη θέση του υπήρχε μοναστήρι με εκκλησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, για την οποία ο Γ. Ζολώτας γράφει πως ήταν μια από τις μικρές ωραιότατες εκκλησίες μεγάλων ευγενών οικογενειών της Χίου. Κατά τη γνώμη πολλών ιστορικών θεωρείται πιο παλιά και απ' τη Νέα Μονή που κτίστηκε το 1045. Η Παναγιά η Κρήνα στους Βαβύλους, οι Αγιοι Απόστολοι στο Πυργί και ο Αγιος Γεώργιος ο Συκούσης είναι περίφημα βυζαντινά κτίσματα του ίδιου αιώνα.
  Ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ανδρεάδης στην ιστορία της εν Χίω ορθοδόξου εκκλησίας αναφέρει ότι οι τρεις όσιοι πατέρες Νικήτας Ιωάννης και Ιωσήφ έμεναν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, από εκεί έφυγαν και πήγαν στο Προβάτειο Όρος και έμειναν στο γνωστό σπήλαιο όπου αργότερα το 1868 έγινε η Σκήτη των Αγίων Πατέρων. Οι παραπάνω όσιοι πατέρες είναι οι κτήτορες και πρώτοι ηγούμενοι της Νέας Μονής. Και ο Γ. Ζολώτας στο Β' τόμο της Ιστορίας της Χίου σελ. 386 δημοσιεύει αυτοκρατορικό έγγραφο (Χρυσόβουλο) από το οποίο φαίνεται ότι, όταν κτιζόταν η Νέα Μονή υπήρχε ναός του Αγίου Γεωργίου Συκούση, με μεγάλη περιουσία.
  Με τον καιρό όμως το μοναστήρι ερημώθηκε και το 1518 ο ιερομόναχος Σωφρόνιος Σέψης από το Πυργί ανέκτησε αυτό προς όφελος της ψυχής του, έφερε άξιους ανθρώπους να κατοικήσουν σ' αυτό και έθεσε έτσι τις βάσεις του χωριού, του οποίου οι νέοι κάτοικοι ακολούθησαν τις φρόνιμες οδηγίες του.
Η νεοσύστατη αυτή κοινότης με τον καιρό επληθύνετο και προόδευε, και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Χίου μέχρι σήμερα.
  Πολλοί Αγιοργούσοι στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του τωρινού πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς, σε όλα τα πλάτη του κόσμου αλλά περισσότερο στη Βόρειο Αμερική, οι πρώτοι χωριανοί μας εγκαταστάθηκαν στο Μονέσεν και το Λάγκαστερ της Πενσιλβανίας, στο Κάρι της Ινδιάνας και στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϊ.
  Την 1η Μαρτίου 1920 οι χωριανοί μας στο Τρέντον του Ν.J. ίδρυσαν το πρώτο "ΕΡΑΝΙΚΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ" με καταστατικό από 21 άρθρα. Το πρώτο άρθρο λεει: "Σκοπός του σωματείου έσεται ο δια μηνιαίων συνδρομών, δωρεών ή εορτών σχηματισμός κεφαλαίου χάρι της κοινότητας μας". Το άρθρο 7 λεει: "Ο Σύνδεσμος φροντίζει διά τους άρτιάφικνουμένους ή παρακρατούμενους εις το μεταναστευτικό γραφείο εφ' όσον τα μέσα του το επιτρέπουν συμφώνως προς τους μεταναστευτικούς νόμους...". Οι χωριανοί μας είναι και οι ιδρυτές της μεγαλώνυμου κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον, όπου πάρα πολλοί μένουν μέχρι σήμερα.
  Το 1934 ίδρυσαν την "ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ" στο Λάνκαστερ της Πενσιλβανίας και το 1937 ετύπωσαν νέο καταστατικό, ίδρυσαν δε εκεί και τη μεγάλη κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πού μέχρι σήμερα τα περισσότερα μέλη της είναι Αγιοργούσοι. Με την μεσολάβηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χαλάρωσαν κάπως τη δραστηριότητα των για να ξανάρθουν πάλι στην ακμή το 1951 με την αποστολή 35.000 δολ. για το κτίσιμο νέου δημοτικού σχολείου στο χωριό μας, ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.
  Το 1967 ξανάρχισε η αναδημιουργία του Συλλόγου μας, αυτή τη φορά με τους νέους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έμεναν πλέον στη Νέα Υόρκη. Πρώτος πρόεδρος ο Νίκος Ψαρρός και ακολούθησαν: ο Γεώργιος Πάππους, ο Γιάννης Γ. Νύκτας, ο Αντώνιος Ντούλος και πάλι ο Γιάννης Νύκτας πού είναι και ο σημερινός πρόεδρος του συλλόγου μας.
  Στις αρχές του 1974, τότε πού μαύρα άρχισαν να έρχονται τα μηνύματα από το Αιγαίο με αποκορύφωμα την τραγωδία της Κύπρου, όλοι οι Αγιοργούσοι πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση της Χιακής Ομοσπονδίας.
Πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Ομοσπονδίας μας είναι ο χωριανός μας Νίκος Ψαρρός, πρώτος αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια υπηρέτησε ο σημερινός μας πρόεδρος Γιάννης Νύκτας καθώς και ταμίας ο Σπύρος Τσακέτας, πολλοί δε άλλοι σε άλλα πόστα υπηρετούν την κραταιά μας Χιακή Ομοσπονδία μέχρι σήμερα. Όταν αγοράστηκε το σημερινό πολιτιστικό κέντρο (Χιώτικο Σπίτι) ο Σύλλογός μας κατέθεσε το ποσό των 5.000 δολαρίων.
  Φέτος που η Χιακή Ομοσπονδία γιορτάζει τα 10 χρόνια της ο δυναμικός σύλλογος των Αγιοργουσίων Αμερικής εκφράζει τις πιο θερμές ευχές του και υπόσχεται πως θα συνεχίσει και στα επόμενα χρόνια να την υπηρετεί με το ίδιο ζήλο για το καλό της Χίου και της γλυκιάς πατρίδας μας γενικά.
  Εκτός από την προσφορά των 35.000 δολαρίων για την ανέγερση του δημοτικού σχολείου του χωριού μας, ο Σύλλογος παλαιότερα πρόσφερε 2.000 δολ. για το ηρώο πεσόντων και 1.000 δολ. για την τοποθέτηση σωλήνων ύδρευσης στο χωριό μας.
  Από το 1967 μέχρι σήμερα το σωματείο μας έχει προσφέρει χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τις 72.000 δολάρια για έργα πού αφορούν το χωριό μας κυρίως αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο.
  Επίσης από το 1977 ο σύλλογος μας εκδίδει κατά χρονικά διαστήματα το περιοδικό "ΣΥΚΟΥΣΗΣ" το οποίο στέλνει δωρεά σ' όλα τα μέλη του και όπου της γης υπάρχει Αγιοργούσης.
  Ακόμα από τα μέλη του Συλλόγου μας δύο νέοι ακολούθησαν την ιεροσύνη και υπηρετούν άξια την Ομογένεια. Ο πατήρ Νικόλαος Ι. Πιλαβάς στην κοινότητα του Προφήτη Ηλία στο Γιόγκερς της Νέας Υόρκης και ο πατήρ Κων/νος Ε. Κωσταρής στην κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Port Jefferson L. I. Νέας Υόρκης.
  Τo σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας είναι: Γιάννης Γ. Νύκτας πρόεδρος, Αλέξανδρος Χ. Μυλωνάς αντιπρόεδρος, Λάμπρος Κ. Φλουράς γραμματέας, Παναγιώτης Δ. Φουστάνας ταμίας, Αγγελος Ι. Μπουγιαμάς, Κων/νος θ. Μπαρλής, Νικόλαος Κ. Κολλής, Γιάννης Ι. Βυζανιάρης και Σταμάτιος Κ. Παντελιός σύμβουλοι.
Νέα Υόρκη - Απρίλης 1984
ΑΡΓΥΡΗΣ Ε. ΜΟΝΗΣ
Πηγή: Περιοδικό "Chios" Μάϊος 1984

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ