gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΡΙΣΑ Κωμόπολη ΜΥΤΙΛΗΝΗ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (1)

Μουσεία

Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσσας

ΒΡΙΣΑ (Κωμόπολη) ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  Ο οικισμός της Βρίσας βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λέσβου και σε απόσταση 51χλμ από την Λεσβιακή πρωτεύουσα. Εκτός από την γραφικότητα του οικισμού και την μακρόχρονη ιστορία του από τα χρόνια της αρχαιότητας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν σε λιμναία, ποτάμια και παραλίμνια ιζήματα της περιοχής, με μοναδική αξία, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Τα ευρήματα αναφέρονται σε απολιθώματα σπάνιων ειδών χερσαίων και θαλάσσιων ζώων, καθώς και σε είδη απολιθωμένης χλωρίδας, με υπολογιζόμενη ηλικία δυο εκατομμυρίων ετών.
  Συγκεκριμένα τα κυριότερα από τα απολιθωμένα ζώα που βρέθηκαν έχουν ως εξής : ανακαλύφθηκαν η γνάθος και άλλα τμήματα του σκελετού δυο προβοσκιδωτών - προγόνων του σημερινού ελέφαντα-, ενώ σε διάφορες θέσεις εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά αλόγων διαφόρων μεγεθών, οστά και σιαγόνες του σαρκοφάγου Nyctereutes megamastoides - συγγενούς προς τον σημερινό νυκτερευτή -, καθώς επίσης και οστά από καμηλοπαρδάλεις, ελάφια, αντιλόπες, γαζέλες, βοοειδή και χελώνες (εντυπωσιακά ευρήματα αποτελούν τα απολιθωμένα οστά, που ανήκουν σε μια τεράστια χελώνα μήκους 2,5μ). Το εντυπωσιακότερο όμως από τα ευρήματα είναι μια οικογένειας υπερμεγεθών πιθήκων, του γένους Paradolipithecus, των νεώτερων αντιπροσώπων που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.
  Η ανακάλυψη των παραπάνω ευρημάτων είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση στην πρώην κοινότητα της Βρίσας, Συλλογής Φυσικής Ιστορίας, η οποία στεγάζεται - προσωρινά - στο κτίριο του σχολείου του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ