gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΣΙΑ Δήμος ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αξιοθέατα (6)

Θρησκευτικά μνημεία

Αγιος Δημήτριος

ΑΝΟΙΞΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Εξω από την Ανοιξη, τελευταίο χωριό του νομού στο δρόμο προς την Καλαμπάκα, βρίσκεται η μονόχωρη ξυλόστεγη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με τοιχογραφίες των μέσων του 17ου αι. που σώζονται μόνο στον ανατολικό τοίχο. Το μνημείο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αγιος Γεώργιος

ΤΡΙΦΥΛΛΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Σε μικρή απόσταση από τον κοντινό οικισμό του Τριφυλλιού, στον εγκαταλειμμένο οικισμό Νουμπενίτσα, έχει διασωθεί μία εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο. Εχει τοιχογραφίες επιζωγραφισμένες στο 19ο αι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Κοίμηση της Θεοτόκου

  Σε μικρή απόσταση από τον κοντινό οικισμό του Τριφυλλιού, στον εγκαταλειμμένο οικισμό Νουμπενίτσα, έχει διασωθεί μία εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες του 1791, ποιοτικό έργο του Μπλατζιώτη ζωγράφου Μιχάλη. Στην Παναγία εντυπωσιάζουν, επίσης, το ξύλινο τέμπλο με ζωγραφικό διάκοσμο του 1784 και η ζωγραφισμένη οροφή, που κοσμείται με θέματα που απαντώνται στα ταβάνια των αρχοντικών της Σιάτιστας.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Πηγές

Πηγή Αγ. Αθανασίου

ΔΗΜΗΤΡΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Ενδιαφέρον για τον ταξιδιώτη παρουσιάζει η πηγή του Αγίου Αθανασίου 2 χλμ Ν της Δήμητρας, όπου υπάρχει εξωραϊσμένος από το Δασαρχείο χώρος. Το νερό της πηγής και το όμορφο τοπίο προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, κυρίως την αργία της Πρωτομαγιάς.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Πηγή Σιούτσα

ΚΑΤΑΚΑΛΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Οι κάτοικοι της Κατάκαλης ονομάζουν την πηγή Σιούτσα «Φλεγόμενο νερό», γιατί μαζί με το νερό της αναδύεται και αέριο που φλέγεται.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Ποτάμια

Καραβίδα

  Η Καραβίδα είναι το τρίτο ποτάμι της Κατάκαλης, όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα γεώφραγμα σχηματίζοντας έτσι μια πανέμορφη λίμνη. Οι πηγές της Καραβίδας βρίσκονται κοντά στον Αγιο Γεώργιο, χωριό στα όρια Μακεδονίας Θεσσαλίας. Απο κει λοιπόν ξεκινάει η Καραβίδα, περνώντας από ένα μαγευτικό τοπίο, κυριολεκτικά απάτητο και απρόσιτο στους μη τολμηρούς. Δεξιά και αριστερά στις όχθες βρίσκονται πανύψηλα βράχια σχηματίζοντας ένα φαράγγι με άγρια βλάστηση από σπάνια φυτά και δέντρα, αφήνοντας τον επισκέπτη που θα τολμήσει να ακολουθήσει την διαδρομή του ποταμού έκπληκτο. Σε όλο το μήκος του ποταμού υπάρχουν πολλοί καταρράκτες και σε ορισμένα σημεία ο επισκέπτης θα χρειαστεί να αναρριχηθεί ανάμεσα στα βράχια, σε ορισμένα σημεία χρειάζεται δε να έχεις και ορειβατικά σύνεργα μαζί σου. Το πιο εντυπωσιακό σημείο της διαδρομής ειναι η "Χράπα" σε αποσταση 2 ωρών περίπου πεζοπορίας από την τεχνητή λίμνη ακολουθώντας την αντίθετη ροή του ποταμού. Το τοπίο που συναντάς αποζημιώνει τους κόπους. Δεξιά και αριστερά ορθώνονται πανύψηλα βράχια, βατά μόνο σε πολύ λίγους τολμηρούς αναρριχητές. Ενας καταρράκτης και μια οργιώδης βλάστηση από κισσό και διάφορα φυτά συνθέτουν ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς που σε προκαλεί να μείνεις για πάντα εκεί, παρέα με τους αετούς που έχουν τις φωλιές τους στα απρόσιτα από τους ανθρώπους πανύψηλα βράχια. Στην διαδρομή ο επισκέπτης θα συναντήσει και το "Αγιονερι" ένα σημείο πριν την Χράπα όπου απο τον βράχο βγαίνει νερό, σχηματίζοντας σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Το νερό που πηγάζει απο τον βράχο ειναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και οι κάτοικοι το χρησιμοποιούν για ιαματικούς σκοπούς, όπως οι ρευματισμοί αλλά και για πολλές άλλες παθήσεις, για τον παραπάνω λόγο οι κάτοικοι του χωριού του έχουν προσδώσει την ονομασία Αγιονέρι.
  Τελευταία έχουμε αφήσει την λίμνη. Η λίμνη ειναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσα από ένα καλοστρωμένο χωματόδρομο και απέχει 2 χιλιομετρα περίπου από το χωριό. Δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια για αρδευτικούς σκοπούς (άσχετα αν δεν έχει γίνει ακόμη κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση) απο την διεύθυνση γεωργίας, σε ένα στενό σημείο της Καραβίδας στην τοποθεσία γνωστή στους κατοίκους σαν "καζανακια". Χιλιάδες κυβικά χώματος έφραξαν την ροή του ποταμού με ένα όμορφο αποτέλεσμα, αλλά χωρίς να πειραχθεί το οικοσύστημα της γύρω περιοχής, μπορούμε να πούμε ότι το ωφέλησε εμπλουτίζοντάς το και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την παραπέρα ανάπτυξή του.
  Η λίμνη εχει βάθος που κυμαίνεται απο 10 μέχρι 30 μέτρα, στα νερά της υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψαριών σε όλα τα μεγέθη, προσελκύοντας πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες από ολόκληρη την περιοχή. Οι κάτοικοι μάλιστα έχουν εμπλουτίσει τα νερά της λίμνης με γόνο από πολλά ειδη ψαριων.
  Τα πλούσια νερά της λίμνης δεν προσελκύουν μόνο ανθρώπους, το συναπάντημα κάποιας αρκούδας δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο!!!
  Σε μικρή απόσταση από την λίμνη σώζονται τα ερείπια ενός νερόμυλου που λειτουργούσε την περίοδο 1930-1940. Συνεχίζοντας την διαδρομή του το ποτάμι πιο κάτω ενώνεται με την Σιούτσα στο σημείο "Σμιξη" και από κει συνεχίζοντας την πορεία, ενώνονται με τα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα.
  Αξίες αναφοράς είναι και οι πεζοπορίες που διοργανώνουν οι νέοι του χωριού σε τακτά διαστήματα, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία της Καραβίδας με προορισμό την τοποθεσία Χράπα. Η όλη διαδρομή είναι συναρπαστική και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, γεμίζοντας όλες τις αισθήσεις με την σπάνια άγρια ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός από τους τολμηρούς νέους του χωριού, προσελκύοντας μάλιστα και αρκετούς επισκέπτες που έρχονται γι' αυτό το σκοπό, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς του είδους.
  Θα θέλαμε να τονίσουμε την ευαισθησία και την αγάπη των κατοίκων για την παραπάνω φυσική κληρονομιά, που προσπαθούν να διαφυλάξουν αναλλοίωτο και χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, αντιλαμβανόμενοι την αξία που έχει για το περιβάλλον, για τους ίδιους αλλά και για τις επόμενες γενιές, σε μια εποχή που όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους αλλά και της προόδου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Χασίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ