gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΚΕΠΑΣΤΟ Χωριό ΤΟΥΡΚΙΑ" .


Βιογραφίες (1)

Ποιητές

Ιωσήφ Ραφτόπουλος

ΣΚΕΠΑΣΤΟ (Χωριό) ΤΟΥΡΚΙΑ
1890 - 1923
  Ο Ιωσήφ Ραφτόπουλος γεννήθηκε στο Σκεπαστό της Αν. Θράκης, ένα χωριό μεταξύ Βιζύης και Σαράντα Εκκλησιών, το 1890. Tα πρώτα γράμματα έμαθε στο χωριό του και κατόπι σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Πόλης κι αφού έκανε το δάσκαλο μερικά χρόνια στην Ανατολή, κατέβηκε στας Αθήνας το 1914, κυνηγημένος από τον τούρκικο σωβινισμό, που εκείνα τα χρόνια είχε αναπτυχθή σε μεγάλο βαθμό από τις νίκες των συμμάχων της Βαλκανικής εναντίον της Τουρκίας. Διωρίσθη δάσκαλος σε κάποιο στα περίχωρα των Αθηνών χωριό, όμως η ψυχή του αποζητούσε την ελευθερία και παρατώντας τη θέσι του γύρισε στην πρωτεύουσα και, για να ζήση, πήγε διορθωτής σ’ εφημερίδες. Όμως δεν ήταν ζωή αυτή κι αναγκάστηκε να ζητήση μια θέσι στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Γεωργίας. Από τη θέσι αυτή σύντομα απελύθη και βρέθηκε μάλιστα σε λίγο, χωρίς κι ο ίδιος να ξέρη γιατί, κακοποιημένος και φυλακισμένος για κομματικούς τάχα λόγους. Οργανισμός αδύνατος, από τις στερήσεις κι από την τελευταία περιπέτεια, κατώρθωσε μολαταύτα να τελειώση το Πανεπιστήμιο και να πάρη δίπλωμα της φιλοσοφικής σχολής κι ακόμα να επιτύχη διορισμό επιμελητού αρχαιοτήτων στους Δελφούς. Σε λίγον καιρό όμως, το Νοέμβριο 1923 πέθανε σε μια κλινική των Αθηνών φυματικός.
  Ο Ραφτόπουλος από την Πόλη ακόμα είχεν εκδόσει ποιήματά του σε μικρά τομίδια με τον τίτλο "Ζωή κι αγάπη" βιβλία α και β (Γαλατάς 1914). Στας Αθήνας συνεργάσθηκε στο "Νουμά", Πυρσό, Βωμό και άλλα περιοδικά και τύπωσε νέες συλλογές με τον ίδιο τίτλο, βιβλίο δ (Αθήνα 1916), βιβλίο στ (Αθήνα 1918). Μετά το θάνατό του ο φίλος του Πέτρος Τριαντάφυλλος εξέδωκε απάνθισμα από το έργο του, τυπωμένο κι ατύπωτο, με βιογραφικό και κριτικό πρόλογο και με τον τίτλο "Διαλεχτά" (Έκδ. Οίκου Χαραυγή 1924).
  Ο Τέλλος Αγρας στη μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια γράφει για το Ραφτόπουλο, ότι θυμίζει τον Κρυστάλλη, ότι διετέλεσε καθώς εκείνος κατ’ αρχάς υπό την εμφανή επίδρασιν της δημοτικής μούσης, γενόμενος ποιητής ειδυλλιακός φυσιολατρικός και ερωτικός, ότι βραδύτερον παρουσιάζεται νεοκλασσικός λυρικός και ότι η γλώσσα του είναι φυσική κι ο τόνος περιπαθώς τρυφερός.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ