gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ασχολίες των κατοίκων  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΝΑΙΑ Δήμος ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" .


Ασχολίες των κατοίκων (2)

Μελισσοκομία

ΑΡΝΑΙΑ (Δήμος) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της απασχολούνται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία και η μέλισσα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τη ζωή τους. Η στενή αυτή σχέση ανθρώπων και μέλισσας ξεκινά από πολύ παλιά στην περιοχή και δεν μπορούσε να ήταν και αλλιώς, αφούο Αριστοτέλης, ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας, του οποίου οι παρατηρήσεις γύρω από τη ζωή της μέλισσας και του μελισσιού έως και ενάμιση αιώνα πριν ήταν το ευαγγέλιο της μελισσοκομίας και μεγάλο μέρος του αποτελεί και σήμερα τη βάση της επιστήμης της μελισσοκομίας. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η απασχόληση των κατοίκων της βόρειας Χαλκιδικής με τη μελισσοκομία.Η ισχυρή αυτή παράδοση από μια άποψη, συνεκτιμώμενη και με τις υπόλοιπες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, εμπόδισε τη γρήγορη εισαγωγή σύγχρονου υλικού εξοπλισμού και νέων τεχνικών στην εξάσκηση του μελισσοκομικού επαγγέλματος,σε τρόπο ώστε η τέχνη της μελισσοκομίας μέχρι πριν λίγα χρόνια να μη διαφέρει σε μεθόδους και μέσα από την εποχή του Αριστοτέλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αρναίας


Υλοτομία

Η περιοχή Αρναίας καλύπτεται από δάση κατά 54% και μαζί με τις δασ. εκτάσεις καταλαμβάνουν το 72% της περιοχής. Αυτό το γεγονός κατατάσσει την Αρναία στις δασοβριθέστερες περιοχές της Ελλάδος και της Ευρώπης γενικότερα. Η περιοχή Αρναίας καταλαμβάνει μόλις το 23% της συνολικής έκτασης του νομού Χαλκιδικής, διαθέτει το 31% των δασών και επί πλέον παράγει το 87% του τεχνικο-βιομηχανικού ξύλου και το 53% του καυσόξυλου. Ετσι τα 3/5 της ξυλοπαραγωγής του νομού υλοτομούνται στα δάση της Αρναίας. Τα δάση της περιοχής ανήκουν κατά 85% στο Δημόσιο και κατά το υπόλοιπο 15% σε ιδιώτες και άλλα νομικά πρόσωπα. Τα περισσότερα δάση είναι πρεμνοφυή και παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία πλατύφυλλων δασοπονικών ειδών. Δεσπόζουσα θέοη έχουν τα είδη της δρυός, της οξυάς και της καστανιάς, ενώ τα κωνοφόρα παίζουν ακόμη, λόγω έκτασης και ηλικίας, μικρό ρόλο.
Η δρυς συμβάλλει με 49256 κ.μ. κατά 57% στη συνολική ξυλοπαραγωγή, η οποία όμως είναι μόνον κατά 5% τεχνικό ξύλο, ενώ το υπόλοιπο 95% είναι καυσόξυλο. Η οξυά με 18288 κ.μ. και 21% της ξυλοπαραγωγής παρουσιάζει αντίθετα ένα υψηλό ποσοστό 46% τεχνικού ξύλου, πράγμα ιδιαίτερης αξίας και προοπτικής. Επίσης, η καστανιά με 10842 κ.μ. και 13% στη συνολική παραγωγή εμφανίζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι το 78% είναι τεχνικό ξύλο κατασκευών και μόνον το 22% είναι καυσόξυλο. Ετσι στη γενική αναλογία τεχνικού ξύλου προς καυσόξυλο υπάρχει μια σχέση 1:3 ή 25:75. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν εμφανώς ότι υπάρχει στην περιοχή Αρναίας μια πολύ αξιόλογη παραγωγή ξύλου, που αποτελεί πηγή πλούτου και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή. Αν εξαιρέσουμε το χαρτί και τα προϊόντα αποΐνωσης και χημικής επεξεργασίας του ξύλου, οι κύριες χρήσεις του βρίσκονται στις οικοδομικές εφαρμογές, την επιπλοποιΐα και την κιβωτιοποιΐα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρναίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ