gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΣΙΑ Δήμος ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Προσκυνήματα (3)

Εκκλησίες

Αγιος Γεώργιος

ΚΑΤΑΚΑΛΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Στην πορεία από τα Γρεβενά προς την Καλαμπάκα, στο χωριό Κατάκαλη, που μνημονεύεται ήδη από το 13ο αι., σώζεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί τον ενοριακό ναό του οικισμού. Είναι μονόχωρη με μεταγενέστερο νάρθηκα και ανοιχτή στοά στη νότια πλευρά. Εσωτερικά είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες, που διακρίνονται σε δύο στρώματα. Οι παλιότερες από αυτές χρονολογούνται στα μέσα του 17ου αι., ενώ το νεότερο στρώμα στα 1761. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του 1800.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Αγ. Παρασκευή

ΤΡΙΚΟΚΚΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην κοινότητα της Τρικοκκιάς παρουσιάζει η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στη θέση Καλαπόδι, η οποία διαθέτει και ξενώνα. Το τέμπλο της φιλοτεχνήθηκε από Δεσκατιώτες το 1901, αλλά η ίδια η εκκλησία χρονολογείται πρωϊμότερα. Μια παλιά εικόνα της Αγ. Παρασκευής φυλάσσεται σήμερα στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επειδή έγινε απόπειρα κλοπής από την Τρικοκκιά.
  Ενας θρύλος αναφέρει πως παλιά, όταν γινόταν το έθιμο της «Διάκλισης» εμφανιζόταν εκεί ένα ελάφι, το οποίο προσκυνούσε και ξεκουραζόταν. Μετά οι κάτοικοι του χωριού το έσφαζαν και το έτρωγαν. Κάποια φορά το ελάφι άργησε να έρθει, δεν πρόλαβε να ξεκουραστεί και οι πιστοί το έσφαξαν πριν προσκυνήσει. Από τότε δεν ξανά φάνηκε. Η εκκλησία φημίζεται για τις θαυματουργικές της ιδιότητες, γι' αυτό και μαζεύεται εκεί πλήθος κόσμου με προβλήματα υγείας για να θεραπευτεί.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

  Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να δει την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βασιλική με γυναικωνίτη, που χτίστηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση του χωριού. Εδώ σώζονται παλιές αγιογραφίες, εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ