gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΡΙΟ Χωριό ΚΑΡΥΣΤΙΑ" .


Προσκυνήματα (2)

Εκκλησίες

Ναός Θεοτόκου ή Παναγία

ΟΡΙΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Ο ναός είναι βυζαντινό μνημείο και βρίσκεται στο νεκροταφείο του χωριού. Οι αγιογραφίες του ναού χρονολογούνται τον 17ο αιώνα. Η τοιχοποιία του δεν είναι ορατή γιατί έχει επιχρισθεί με ασβεστοκονίαμα. Συγκεκριμένα στον βορινό τοίχο σώζεται η "Κοίμηση της Θεοτόκου" και πιο πάνω οι παραστάσεις από το βίο της Θεοτόκου.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Ναός Γενέσιο Ιωάννου Προδρόμου, Αγρογιάννης

  Ο ναός βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μετά τη διασταύρωση του δρόμου από το Οριό προς τον Οξύλιθο, πάνω σε ένα ύψωμα και είναι αφιερωμένος στο "Γενέσιο του Προδρόμου".
  Είναι καμαροσκέπαστος και τρίκλιτος. Οι κίονες έχουν για επίθημα βάσεις ιωνικών κιόνων, που στηρίζουν τα τρία τόξα, τα οποία καλύπτουν τα μεταξύ των κιόνων και των τοίχων κενά. Το Ιερό χωριζόταν με τρεις θύρες, που στηρίζονταν σε γλυπτούς, ιωνικούς, μαρμάρινους κίονες με θολωτά τόξα. Σώζονται οι βάσεις της καμάρας που στήριζαν τον τρούλο. Στο δάπεδο του ναού υπάρχουν τάφοι μαρμάρινοι, πιθανόν ηγουμένων.
  Οι τοιχογραφίες που διασώζονται είναι πολύ λίγες και βρίσκονται στο ιερό. Στην κόγχη ου Ιερού ελάχιστα διακρίνεται η Πλατυτέρα. Οι πιο αξιόλογες είναι ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" και το "Αγιο Μανδήλιο". Ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" βρίσκεται στο βορινό τμήμα του ανατολικού τοίχου, αλλά δυστυχώς δεν διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το "Αγιο Μανδήλιο" βρίσκεται στο μέτωπο της κόγχης του Ιερού, σώζεται μόνο το πρόσωπο του Χριστού με το φωτοστέφανο. Οι τοιχογραφίες του ναού ανήκουν στον 14ο αιώνα.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ