gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΑΡΗ Νησάκι ερημικό ΚΑΛΥΜΝΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΣΑΡΗ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Η μικρή αυτή νησίδα απέχει 300 μ. ανατολικά του ακρωτηρίου Χαλή της Καλύμνου. Στην κορυφή της υπάρχει το νεότερο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού συγκροτήματος.
  Το συγκρότημα αποτελείται από μία βασιλική με δύο αψίδες στ' ανατολικά, δύο υπέργειες καμαροσκεπής υδατοδεξαμενές, ένα ορθογώνιο δωμάτιο - προέκταση της νότιας υδατοδεξαμενής, ένα πηγάδι και πιθανότατα άλλα προσκτίσματα στα νότια της βασιλικής, όπως συμπεραίνουμε από τους σωζόμενους εκεί τοίχους.
  Το μήκος της βασιλικής είναι, χωρίς τις αψίδες, 14 μ. ενώ το πλάτος της 15. Το μεγάλο της πλάτος δικαιολογείται από το γεγονός ότι περιελάμβανε και κάποια νότια προσκτίσματα. Η βασιλική πρέπει να οικοδομήθηκε στα τέλη του 5ου - αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα. Λίγο αργότερα προστέθηκαν και οι δύο υδατοδεξαμενές στ' ανατολικά. Η πολυπληθής επιφανειακή παλαιοχριστιανική κεραμική δείχνει ότι το συγκρότημα αυτό, το οποίο προφανώς ήταν μοναστηριακό, είχε μακρά διάρκεια ζωής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ