gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΔΑΝΙ Χωριό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΑΡΔΑΝΙ (Χωριό) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  Πρόσφυγες από το χωριό Ροδώνι της Αν. Θράκης, που κατά παράφραση ονομάστηκε Αρδάνιο. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν εδώ την αρχαία Δύμη. Βρίσκονται κατά καιρούς αρχαϊκά αγγεία που πιστοποιούν τον αρχαίο της πολιτισμό. Βρέθηκε πριν λίγα χρόνια μία μεγάλη σαρκοφάγος του 2ου μ.Χ. αιώνα, στολισμένη με έρωτες, γιρλάντες και τα ανάγλυφα βουκράνια (κοσμεί σήμερα το μουσείο Κομοτηνής). Ο Όμηρος μας πληροφορεί ότι εδώ ήταν η αρχαία Δύμη που ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Φρυγίας (Σαγγάριος ποταμός), με εντολή του βασιλιά Δύμα, γενάρχη των Δωριέων Αιγίμιου και πατέρα της Εκάβης δεύτερης γυναίκας του Πριάμου. Στην εύφορη γη της Θράκης που εγκαταστάθηκαν ανέπτυξαν έναν αξιόλογο πολιτισμό.
Η μάχη του Αρδανίου
Ελαφρές δυνάμεις των Ελλήνων ανταρτών το 1912 έδωσαν δαδιά σε αμούστακα παιδιά, με εντολή να ανεβοκατεβαίνουν τους λόφους πάνω στα κάρα. Τα όπλα και τα κανόνια ήταν ελάχιστα. Η μεραρχία των Τούρκων, βλέποντας να μετακινούνται συνεχώς οι φωτιές, δεν κράτησαν τις θέσεις τους. Η ηρωϊκή μάχη των λίγων εναντίον των πολλών έγινε θρύλος του χωριού και όλης της Θράκης.
Πηγή: "Τουριστικός, Ιστορικός, Αρχαιολογικός Οδηγός Θράκης", Δημήτριος Δ. Καρακούσης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Φερών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ