gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ Κωμόπολη ΑΡΤΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (4)

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Theudoria

ΘΕΟΔΩΡΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΤΑ
One of the chief towns of the Athamanes in Epeirus, is identified by Leake with the modern Thodhoriana, a village situated near Mount Ttzumerka in a pass which leads from the Achelous to the Arachthus. (Liv. xxxviii. 1; Leake, Northern Greece, vol. iv. p. 212.)

Κόμβοι μη κερδοσκοπικοί

Βουργαρέλι

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ (Κωμόπολη) ΑΡΤΑ
  Το Βουργαρέλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Αρτας και απέχει 58 χιλ. από την πρωτεύουσα του νομού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, του Προφήτη Ηλία ανατολικά και της Ομαλής δυτικά, που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά. Ενα χωριό εξαιρετικά ευνοημένο από την ίδια τη φύση. Με το πράσινο των δέντρων σε όλες του τις αποχρώσεις να κυριαρχεί. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά να καταλήγουν σε δύο ποτάμια στις άκρες του χωριού. Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Το άνοιγμα του ορίζοντα.
   Πιθανότερη εκδοχή για το όνομα του χωριού είναι ότι στο μέρος αυτό, που πριν κατοικηθεί υπήρχε πυκνό δάσος, δούλευε ένας υλοτόμος που λεγόταν Βουργαρέλης. Ετσι όσοι χρειάζονταν από τους γύρω οικισμούς ξυλεία πήγαιναν στου Βουργαρέλη. Να σημειωθεί ότι για 30 χρόνια (1950-1980) το χωριό μετονομάστηκε σε Δροσοπηγή. Ο ερευνητής-δάσκαλος Γεώργιος Παπαδημητρίου υποστήριζε πως τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν γύρω στα 1600-1630 και οι πρώτοι κάτοικοι προήλθαν από τους γύρω συνοικισμούς.
   Μετά την απελευθέρωση της περιοχής της Αρτας από τους Τούρκους, το 1881, δημιουργήθηκε ο Δήμος Θεοδωρίας με έδρα το Βουργαρέλι. Το 1912 με την κατάργηση των Δήμων έγινε η κοινότητα Βουργαρελίου, για να ξαναγίνει το 1998 η έδρα του Δήμου Αθαμανίας. Το Βουργαρέλι υπήρξε κεφαλοχώρι της περιοχής με σχολεία, ανθρώπους σπουδαγμένους, δημόσιες υπηρεσίες, πλούσια κοινωνική και πνευματική ζωή. Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής σημάδεψαν και το χωριό μας. Οι Γερμανοί κατακτητές με τις βόμβες τον Μάιο του 1943 και τη φωτιά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, κατάστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του χωριού και έσπειραν το θάνατο. Οι Βουργαρελιώτες ξανάχτισαν τα σπίτια και στήσανε τη ζωή τους από την αρχή. Η εσωτερική μετανάστευση στη δεκαετία του ‘60 αποδυνάμωσε το χωριό μας, όπως και όλη την Ελληνική ύπαιθρο. Τα τελευταία χρόνια όμως γίνονται νέες προσπάθειες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Είναι και πάλι ένα ζωντανό χωριό με προοπτική ανάπτυξης και καινούργιες δραστηριότητες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 , από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Βουργαρελιωτών Αττικής


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Μεσούντα

ΜΕΣΟΥΝΤΑ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Η περιοχή της Μεσούντας προσφέρεται για περιπλανήσεις στον Αχελώο, αλλά και στο βουνό τα Φρούσια. Οι δυνατότητες είναι περισσότερες με τα πόδια (αυξάνει όμως και ο απαιτούμενος χρόνος). Επίσκεψη στο παλιό εγκαταλελειμμένο ξυλουργείο, σωστό μουσείο, στη διασταύρωση στη Μεσούντα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Αρτας


Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ