gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΖΑΝΗ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (7)

Αρχαίες πόλεις

ΑΙΑΝΗ (Αρχαία πόλη) ΚΟΖΑΝΗ
  Aiane, situated south of present-day Kozane, was the capital of the kingdom of Elimeia in Upper Macedonia. Extensive ruins of a city inhabited from prehistoric times to the 1st century BC were discovered and are under excavation on a hill in the region.
  The city was built on the free system of town-planning, on successive stepped terraces, and had large portico structures possibly for public use, a circular cistern and other installations for water supply, as well as numerous private houses. Most buildings were split on several levels due to the slope of the terrain.
  Round the hill there were extensive cemeteries and clusters of graves dating from the late Bronze Age to the end of the Hellenistic period. In the cemetery of the Archaic and Classical periods, chamber tombs and cist graves were found as well as a 'heroon', which must have belonged to members of the highest social class of the kingdom of Elimeia.
  The wealth of grave goods in the tombs, and other finds in the city area attest the existence of commercial and cultural relations with the rest of Greece and the flourishing of metal, figurine and pottery workshops. The discovery of Aiane, already a structured city in Classical times, refutes theories of cultural isolation of Upper Macedonia at this early period.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below, which contains image.


Αρχαίοι οικισμοί

Ακρινή (Ινέοβα, Ινόμπασι)

ΑΚΡΙΝΗ (Κωμόπολη) ΚΟΖΑΝΗ
Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή τοποθετούν την ύπαρξη οικισμών στην περιοχή αυτή από των ελληνιστικών χρόνων και μάλιστα από το 2° αϊ. π.Χ.

ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ (Κωμόπολη) ΚΟΖΑΝΗ
Του "Βασιλάρα η ράχη", το "Κάστρο της Γρατσάνης" και το "Παλαίκαστρο" είναι τρεις αρχαιολογικοί τόποι που στοιχειοθετούν την οργανωμένη ζωή από τη νεολιθική εποχή (4500 π.Χ.) ως και τους Βυζαντινούς χρόνους ενώ τα πάμπολλα μεταβυζαντινά και νεώτερα μνημεία μαρτυρούν την αδιάλειπτη παρουσία και δράση των κατοίκων στην περιοχή μέχρι σήμερα.

Αρχαίοι τάφοι

Ο μακεδονικός τάφος των Πύργων

ΠΥΡΓΟΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
  Οι Πύργοι βρίσκονται στο σημείο της πιο ομαλής πρόσβασης από την Εδεσσα και την κάτω Μακεδονία προς την Εορδαία και την Ανω Μακεδονία. Ο μακεδονικός τάφος εντοπίστηκε δίπλα σε σύγχρονο και αρχαίο δρόμο Εδεσσας Πτολεμαίδος Φλώρινας, γεγονός που επιβεβαιώνει την ήδη γνωστή διαπίστωση ότι οι μακεδονικοί τάφοι βρίσκονταν κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, που συνέδεαν την πόλη με τον υπόλοιπο κόσμο. Το όνομα βέβαια του αρχαίου οικισμού, στον οποίο άνηκε ο τάφος και η πλούσια οικογένεια που τον χρησιμοποιούσε παραμένει άγνωστο. Από την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι το μνημείο έχει συληθεί ήδη από την αρχαιότητα και για αυτό λείπουν όλες οι θολίτες της κάμαρας. Είναι μονοθάλαμος, διαστάσεων 2,83 x 2,55 μ., με απλή πρόσοψη, επίπεδη και επιχρισμένη με υπόλευκο κονίαμα. Το άνοιγμα της εισόδου δεν φέρει διαμορφωμένες παραστάδες και υπέρθυρο και κλείνονταν με δύο θυρόφυλλα, ένα εκ των οποίων παραμένει στην θέση του. Στο τάφο οδηγούσε κτιστός δρόμος, όπως φαίνεται από τμήμα του τοίχου, αριστερά της πρόσοψης. Οι επιφάνειες στο εσωτερικό του θαλάμου είναι ενιαίες, επιχρισμένες με υπόλευκο κονίαμα, ενώ μελανότεφρη ταινία περιτρέχει τις τέσσερις πλευρές του. Στο δάπεδο υπάρχει καλά πατημένο χώμα, το οποίο έχει καταστραφεί σε κάποια σημεία. Τα ευρήματα του τάφου τον χρονολογούν σε μία πρώιμη σχετικά εποχή, δηλαδή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., τον κατατάσσουν δηλαδή στα αρχαιότερα δείγματα του είδους.
Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσσίδη, Δρ Αρχαιολόγος
Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από ενημερωτικό φυλλάδιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

Συλημένος από την αρχαιότητα, μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα, αρχαία πόλη στη θέση "Κάστρο" με μικρότερους οικισμούς, όπου βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται στην εποχή του σιδήρου, αρχαϊκά, κλασσικά, ελληνιστικά χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα είτε από το χώρο του τάφου ή από σημεία που βρίσκονται στα όρια του οικισμού, φυλάσσονται στο υπόγειο του μουσείου Κοζάνης.

Macedonian Tomb at Spilia

ΣΠΗΛΙΑ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Διθάλαμος μακεδονικός τάφος με δωρική πρόσοψη. Κατασκευάστηκε στην αρχή του 2ου αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως τον 1ο αιώνα π.Χ. Ανασκάφηκε το 1986 και το 1987.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Μακεδονικός τάφος Σπηλιάς

  Ο μακεδονικός τάφος της Σπηλιάς με κατεύθυνση Β-Ν είναι διθάλαμος, διαστάσεων 3,36 x 6,52 μ. (μήκος νεκρικού θαλάμου 4,12 μ.) με μνημειακή πρόσοψη, δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα που κρύβει την καμάρα. Τέσσερις δωρικοί ημικίονες (ανά δύο αριστερά και δεξιά) αποτελούν τα εικονικά στηρίγματα του θρίγκου. Ανάμεσα στους ημικίονες υπάρχουν ανάγλυφες ασπίδες με γραπτή φυτική διακόσμηση. Η αρχιτεκτονική μορφή του μνημείου επιτρέπει τη σύγκριση του με άλλα της ίδιας κατηγορίας, όπως τον τάφο του Φίλιππου και του μικρού Πρίγκηπα στην Βεργίνα και τον μεγάλο τάφο των Λευκαδίων Νάουσας.
   Από το εσωτερικό του τάφου λείπει εντελώς η γραπτή διακόσμηση, όλες οι επιφάνειες παραμένουν λευκές, ενιαίες και αδιάρθρωτες, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαμόρφωση στα δάπεδα. Σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού οι νεκροί που θάφτηκαν σε αυτόν αριθμούν τους επτά ή οκτώ. Οι νεκροί έφευγαν για τον άλλο κόσμο συνοδευόμενοι, σύμφωνα με τα πανελλήνια έθιμα, από λίγα προσωπικά αντικείμενα (στλεγγίδες, πόρπες, μαχαίρια) αγγεία προσφορών και τελετουργιών (σκυφίδια, πινάκια, αμφορείς, λάγηνοι, μυροδοχεία) και συμβολικά θρησκευτικά (αστράγαλοι, λύχνοι, ειδώλια, νομίσματα). Η κατασκευή του τάφου τοποθετείται στο β' τέταρτο του 2ου αιώνα π.Χ., και η χρήση του φθάνει ως το τελευταίο τέταρτο του 1ου αι π.Χ.
   Η αποκάλυψη και συστηματική έρευνα των μακεδονικών τάφων στην Σπηλιά και τους Πύργους, και παλαιότερα ο εντοπισμός παρόμοιου στις Λικνάδες Βοϊου, επιβεβαιώνει την κοινή ταυτότητα ταφικών εθίμων και πρακτικών μεταξύ Κάτω και Ανω Μακεδονίας, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την πεποίθηση περί πολιτιστικής και κοινωνικής απομόνωσης της δεύτερης. Επιπλέον, προσθέτει δύο ακόμα δείγματα στην ποικιλία της αρχιτεκτονικής μορφής, που παρουσιάζει το είδος των μνημείων αυτών. Τέλος, αναπτερώνει την ελπίδα ότι η συστηματική αρχαιολογική έρευνα που άρχισε τα τελευταία χρόνια στην Δυτική Μακεδονία θα φέρει στο φως και άλλα ίσως λαμπρότερα δείγματα του πολιτισμού των κατοίκων της περιοχής.
Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσσίδη, Δρ Αρχαιολόγος
Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από ενημερωτικό φυλλάδιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ